U Travniku osnovano Udruženje fotografa BiH

Cilj mu je zaštiti interese profesionalaca koji su godinama ulagali u opremu i redovito državi izmiruju sve obveze.

Kako prenosi Dnevni avaz, u Travniku je osnovano Udruženje fotografa BiH koje okuplja vlasnike obrta iz oba bosanskohercegovačka entiteta. Cilj je zaštiti interese profesionalaca koji su godinama ulagali u opremu i redovno državi izmiruju sve obaveze. S druge strane, mogle se čuti na skupu Travniku, država je odlukom da se fotografiranje za osobna dokumenta obavlja isključivo u uredima CIPS-a ovu profesiju dovela do prosijačkog štapa.

Osim, toga problem je i siva ekonomija. Ljudi koji se danas bave ovim poslom su u nezavidnom položaju. Fotografima u BiH je uskraćeno pravo na rad jer država je uzela taj posao. To je jedinstven primjer u Europi. Za sobna dokumenta građane slika država. Mislim da država mora to izmijeniti i dati i nama pravo na rad, a građanima mogućnost da biraju, kazao je Šaban Bubalo, fotograf iz Maglaja i predsjednik Skupštine udruženja fotografa BiH. 

U narednom razdoblju fotografi najavljuju kako će poduzeti konkretne korake kako bi ostvarili svoje pravo na rad, ali i zaštitili autorska prava jer brojni web portali nelegalno koriste autorske fotografije i za to ne plaćaju nikakvu naknadu.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print