U Donjem Vakufu održana centralna manifestacija povodom 21.marta-Međunarodnog dana šuma

0
576

Svečana manifestacija povodom obilježavanja 21. marta – Međunarodnog dana šuma održana je danas u prostorijama Centra za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf.

Obilježavanje  „Međunarodog dana šuma – 2018.“  održava se  u organizaciji Udruženje  inžinjera i tehničara šumarstva FBiH, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK – Kantonalne uprave za šumarstvo,  Šumsko privrednog društva „Srednjobosanske šume / Šume Središnje Bosne“ d.o.o. Donji Vakuf  i Općine Donji Vakuf.

Moto ovogodišnjeg obiljavanja Međunarodnog dana šuma je „Šume i održivi gradovi – Učinimo naše gradove zelenijim, zdravijim i sretnijim za život“

Program za XVIII redovnu izbornu Skupštinu Udruženja inžinjera i tehničara FBiH bio je podijeljen na svečani i radni dio koji se održao  u prostorijama JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf .

Svečanoj manifestaciji prisustvovali  su gosti iz Republike Turske, dr. Ahmet Ipek – zamjenik generalnog direktora Turskih šuma sa pratnjom, Amer Mrako ministar u Vladi SBK, načelnici općina Srednjobosanskog kantona direktor Kantonalne uprave za šumarstvo SBK,  direktor ŠPD  „Srednjobosanske šume “ Donji Vakuf, direktori Šumsko privrednih društava, profesori Šumarskog fakulteta, akademik Vladimir  Beus,  članovi Skupštine Udruženja inžinjera i tehničara FBiH, predsjednik i članovi Upravnog odbora Udruženja te porodice Draginović, Bašić i Rahmanović.

Na samom početku, prisutnima se obratio Refik Hodžić predsjednika Skupštine Udruženja inžinjera i tehničara FBiH koji je nakon radnog dijela i verifikacije mandata delegata, proglasio otvorenom današnju Skupštinu.

Prisutnima su se, potom, obratili i prof.dr.Ahmet Lojo predsjednik Udruženja inžinjera i tehničara FBiH, Huso Sušić načelnik općine Donji Vakuf, Vildan Hajić, direktor Šumskoprivrednog društva Srednjobosanske šume/ Šume središnje Bosne Donji Vakuf, Ševal Konjalić direktor Kantonalne uprave za šumarstvo SBK. Zbog ranije preuzetih obaveza, u ime ministra Salkana Merdžanić prisutnima se obratila predstavnica Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK, a potpredsjednica FBIH Melika Mahmutbegović i načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić su usputili čestitke povodom Međunarodnog dana šuma.

Današnja svečana manifestacija bila je prilika i za dodjelu  priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima. Šumarsko udruženje u Bosni i Hercegovini zahvalnice je posthumno uručilo Omeru Bašiću, Feridu Rahmanoviću i Ševki Draginović za dugogodišnji uspješan rad i doprinos u radu, razvoju, promovisanju i afirmaciji ciljeva Udruženja, šumarske struke i prakse i zaštiti šuma i imovine države Bosne i Hercegovine, a zahvalnica je ručena i Ljubi Rezo, takođe za dugogodišnji uspješan rad i doprinos u radu, razvoju, promovisanju i afirmaciji ciljeva Udruženja, šumarske nauke, struke i prakse u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, podizanju ekološke svijesti i unaprijeđenju saradnje šumarskih strukovnih udruženja Bosne i Hercegovine.

Na svečanoj manifestaciji Plaketa Šumarskog udruženja BiH uručena je Osmanu Kahvečiju, bivšem generalnom direktoru Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske i njegovom zamjeniku Ismailu Belen.

Na današnjoj svečanosti, po prvi put je dodijeljeno najveće priznanje udruženja za odličnu saradnju, na osnovu koje su do sada realizirani višemilionski projekti, najvećim dijelom na stabilizaciji, edukaciji i unaprijeđenju kako bosanskohercegovačkog  tako i turskog šumarstva.

Povelja Šumarskog udruženja BiH uručena je Generalnoj direkciji za šumarstvo Republike Turske za izuzetna dostignuća u naučnim i stručnim djelatnostima na domaćem i međunarodnom nivou na afirmaciji ciljeva za koje se zalaže Udruženje.

Prvi broj časopisa za unaprijeđenje šumarstva,hortikulture i očuvanja okoline „Naše šume“ u izdanju Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva F BiH  ugledao je svjetlo dana 2002. godine. Časopis izlazi 2 do 4 puta godišnje. Danas u Donjem Vakufu , na svečanoj manifestaciji  obilježavanja Međunarodnog dana šuma prezentirani su  48. i 49. broj časopisa „Naše šume“. Novi broj časopisa sadrži u sebi i „in memoriam“ stradalim uposelnicima, a izdanje je uručene i porodicama stradalih.

Promocije knjiga

Svečana manifestacija povodom Međunarodnog dana šuma bila je prilika i za promociju knjiga i publikacija uvaženih članova Udruženja. Knjiga “Biokemijska varijabilnost smreke u Bosni i Hercegovini”, autorsko je djelo profosora doktora nauka Dalibra Balliana i doktora nauka Gregora Božića.

Profesor doktor nauka Mirza Dautbašić, Profesor doktor nauka  Osman Mujezinović i doktor nauka Kenan Zahirović autori su knjige „Atlas simptoma štetnih faktora na plemenitim lišćarima i voćkaricama u šumama Bosne“ koja je takođe danas promovirana.

Pored promocije pomenutih djela, prisutni su danas upoznati i sa sadržajem Drugog izdanja publikacije: “Ekološki kalendar”, čiji su urednici Smail Karović, dipl.ing.šum. i Azer Jamaković, dipl.ing.šum.