Sindikat: Umjesto klasične čestitke, šaljemo upozorenje vlastima

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan žena koji je nastao kao rezultat višedecenijske borbe žena za ravnopravan položaj u durštvu i zaštitu njihovih osnovnih ljudskih prava. Nažalost, ovog 8. marta su prava žena u Bosni i Hercegovini ugroženija nego prethodnih godina, a njihov položaj u društvu je svakodnevno sve teži i teži, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

– To je razlog zašto umjesto klasične čestitke za njihov dan našim majkama, sestrama, kćerkama, suprugama, kolegicama, prijateljicama, saradnicama, komšinkama, sugrađankama, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine upozorava sve društvene aktere, posebno one iz izvršne i zakonodavne vlasti, da se ovakvo stanje ne smije održavati, već da se mora hitno mijenjati. Mora se ukinuti svakodnevna diskriminacija žena u svim segmentima života. Neprihvatljivo je da davno stečena prava žena budu ugrožena u 21. stoljeću, a to se definitivno dešava – stoji u saopćenju.

  • Dom sindikata BiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Dom sindikata BiHFOTO: AVAZ

Istalnuto je keko se mora ukinuti praksa da su žene manje plaćene od muškaraca za isti posao, mora se ukinuti diskriminacija žena na tržištu rada, posebno onih koje planiraju osnivanje porodice i rađanje djece, moraju se zaštititi trudnice i porodilje i osigurati im se sigurna egistencija tokom izostanka sa posla zbog porođaja ili čuvanja trudnoće, mora se stati u kraj seksualnom uznemiravanju i mobingu na radnim mjestima.

– Nažalost, svjedoci smo svakodnevnih slučajeva nasilja u kojem su žrtve žene i taj broj je u konstantnom porastu, a sve više je i seksističkih ispada pozicioniranih muškaraca u svim medijima. Uz to, zabrinjavajuće je mali broj žena na pozicijama na kojima se donose odluke. Sve ovo su problem s kojima se moramo suočiti i koje moramo iskorijeniti ukoliko želimo da naša djeca odrastaju u zdravom društvu – stoji u saopćenju. 

Nadamo se da ćemo naredni 8. mart dočekati u boljem, zdravijem, ekonomski stabilnijem bh. društvu u kojem će prava žena biti poštivana, naše majke zaštićene, naše kolegice ravnopravne i naše kćerke zadovoljne, istakli su iz SSS BiH.

izvor: avaz.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print