Rijeke su pune bakterija: Brojna kupališta danas označene kao mjesta moguće zaraze

Gornji tok Miljacke, Željeznica, Bosna, Dobrinjka, Mošćanica su mjesta gdje je veliki broj Sarajlija proplivao. Sarajevske rijeke, odnosno improvizovana kupališta na njima, godinama su bile najpopularnija mjesta okupljanja omladine koja je tu provodila ljetne raspuste, družila se, kupala, sunčala, uživala. Nažalost, posljednjih godina te rijeke su označene kao mjesta moguće zaraze, te je zabranjeno kupanje u njima.

ANALIZE

Vremenom i zahvaljujući stalnim upozorenjima odgovornih za ovu aktivnost građani su izgubili interes, pa se danas pored rijeka kupači vrlo rijetko mogu zateći.

– JU Zavod za javno zdravstvo KS-a posljednjih godina nije radio analize vode iz rijeka na području KS-a u svrhu korištenja za kupanje i rekreaciju, s obzirom na to da je dosadašnje dugogodišnje ispitivanje pokazalo da kvalitet vode u njima ne odgovara zdravstvenim standardima, te da trenutno ne postoje uređene plaže i kupališta. Ispitivanja su se vršila na mjestima na kojima su nekada davno bila gradska kupališta, a Zavod je prije nekoliko godina dao i preporuku da se na tim lokacijama postave table sa natpisom da voda nije za kupanje i rekreaciju, objasnio nam je Zlatan Hamza, specijalista zdravstvene ekologije i higijene u Odjelu komunalne higijene i sanitarne tehnike Zavoda za javno zdravstvo KS-a.

image

Građani izbjegavaju kupanje na rijekama

On podsjeća na dosadašnje rezultate, odnosno na osnovu analiza rađenih ranijih godina u uzorcima voda bile su izolovane bakterije fekalnog porijekla, ešerihija koli (Escherichia coli) i fekalni streptokok (Streptococcus faecalis).

– Uz njih kao indikatore, smatra se da su prisutne i druge patogene i uslovno patogene bakterije, virusi, paraziti, koji mogu uzrokovati hidrične bolesti i stanja koja se prenose fekalno-oralnim putem, najčešće gastroenteritise, hepatitis A, te konjunktivitis, ali i neka druga oboljenja kože i sluznica, naročito ako im je narušen integritet (otvorene rane na koži i sluznicama).

VISOKI RIZIK

Interes građana za kupanje u rijekama nije više veliki, te oni za osvježenje i rekreaciju uglavnom koriste bazenska kupališta koja su dostupna u KS-u, a na kojima su kupanje i rekreacija daleko sigurniji sa svih aspekata zaštite zdravlja ljudi, dodao je Hamza. Naglasio je da shodno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji apeluje na građane da prostore na kojima se može okupiti veći broj ljudi smatraju kao mjesta visokog rizika za širenje zaraznih oboljenja, te da ne stvaraju gužve i da prilagode termine posjeta u vrijeme kada je prisutan manji broj ljudi.

Izvor: OSLOBOĐENJE

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print