Rezultati popisa stanovništva BiH za nekoliko sedmica?

0
48

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je iznio rezultate aktivnosti kojima se Bosna i Hercegovina približila kredibilnoj aplikaciji za članstvo u Evropskoj uniji.

Državnim i entitetskim vlastima ostalo je još posla, a među njima je i rezultat popisa stanovništva iz 2013. godine koji je predstavljan kao jedan od ključnih uslova za pozitivan odgovor iz Brisela na aplikaciju naše zemlje.

Osvrćući se na pitanje popisa stanovništva, Zvizdić je izrazio uvjerenje kako će se i to pitanje riješiti u skorije vrijeme.

“Objavljivanje popisa stanovništva očekujemo u nekoliko narednih sedmica i stvar se razvija u pozitivnom procesu. Popis je jedan od ključnih dokumenata za dalji razvoj segmenata na evropskom putu”, rekao je Zvizdić na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je još jednom potvrđeno podnošenje aplikacije za članstvo u EU 15. februara.

Ukoliko je Zvizdićevo predviđanje tačno, to će biti puno bolji razvoj situacije u odnosu na prethodno najavljeno objavljivanje rezultata za mjesec juni.

Prethodno je najavljeno da će objavljivanju rezultata popisa prisustvovati generalni direktor Eurostata Walter Radermacher i komesar za proširenje EU Johannes Hahn.

 

                                                                                                              /izvor:tntportal.ba/