Prijedlog za današnji ručak: Popularna lijena musaka

Priprema je brža nego spremanje klasične musake, a uvijek možete ubaciti i koji komadić povrća koji vam neko vrijeme stoji u frižideru.

Donosimo vam nikad bržu i nikad ukusniju musaku. Lijena je jer nema slaganja slojeva, već se krompir reže na kockice.

Sastojci:

  • 600 g faširanog mesa
  • 1 kg krompira
  • 1 crveni luk
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • 3 kašike paradajz pelata
  • (po želji) 1 paprika, tikvica, patlidžan ili neko drugo povrće
  • 2 čene bijelog luka
  • 450 ml vode
  • sol, biber

Za preljev

  • 180 g pavlake
  • 2 jaja
  • 1 kašika brašna
  • sol, biber

Pripremite povrće

Krompir ogulite i nasjeckajte na manje kockice. Tikvicu, patlidžan, papriku, ili koje god povrće ste odabrali, operite, po potrebi ogulite i narežite na kockice. Crveni i bijeli luk očistite i nasjeckajte na sitno.

Pripremite meso

U posudi pomiješajte faširano meso, paradajz pelat, crvenu papriku, dodajte vodu i začinite po želji. Dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.

Složite musaku

Nauljite malo dublju posudu koju ste odabrali za musaku, dodajte narezano povrće i pripremljeno meso, promiješajte da se sastojci povežu i poravnajte. Po potrebi dodajte još malo vode kako bi svo povrće bili pokriveno vodom.

Stavite peći

Musaku stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni 35-40 minuta.

Napravite preljev

U posudi pomiješajte kiselu pavlaku, jaja, brašno, začinite sa soli i biberom.

Prelijte preko musake

Pripremljeni preljev prelijte preko musake, pecite dodatnih 15-20 minuta.

izvor: radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print