Općina Donji Vakuf bilježi veliki ekonomsko privredni razvoj

0
446

U organizaciji Općinskog načelnika Huse Sušića, danas je u Konferencijskoj sali Sportske dvorane u Donjem Vakufu upriličena prezentacija na temu : Ekomsko-privredni razvoj općine Donji Vakuf. U svojoj prezentaciji načelnik Sušić osvrnuo se na protekli period od nekih deset godina. Naime, od dolaska njega na poziciju načelnika pa do danas, u saradnji sa nadležnim instutucijama općina Donji Vakuf ide uzlaznom putanjom. Prvih nekoliko godina bilo je potrebno stvarati uslove i adekavatan ambijent, koji bi privukli privrednike i nove investitore, kojih je u poljednjih nekoliko godina sve više.

Iznoseći statističke podatke, potvrdio je da broj uposlenih u periodu od 2015. pa do 2018. Godine također bilježi svoj rast, kroz zapošljavanje u svim segementima privrede, a u cilju jačanja ekonomije i same općine Donji Vakuf.

Načelnik Sušić podsjetio je na mnoge značajne korake koje je morao poduzimati kako bi stvarao povoljan ambijent u Donjem Vakufu, od uklanjanja ograde oko Janja te uređenja Industrijske zone Janj koja sada broji desetine privrednih subjekata sa velikim brojem uposlenih. Dodakao se projeka uklanjanja nedovršenog Doma kulture, otvaranja TC Robot, uređenja JU Dom zdravlja i prateće infrastrukture oko ove zdravstvene ustanove, brendiranja Ajvatovice kao značajne vjerske turističke destinacije. Pored svega navedenog istaknut je značaj ulaganja u proširenju privrednih kapaciteta u metalnoj,drvnoj i tekstilnoj indutriji, a ono što je aktuelno u posljednje vrijeme jeste i industrija u proizvodnji obuće, koja je samo u ovoj godini otvorila vrata za preko nekoliko stotina uposlenih.

Razvoj općine Donji Vakuf, išao je i u ostalim segemntima. Izgradnja Sportske dvorane na koju se i pored niza problema sa kojim se susretao načelnik Sušič, uspjela izgraditi i otvoriti na zadovoljstvo svih građana i sportskih kolektiva. Parkovski prostori, zelene gradske površine, šetalište uz obalu rijeke Vrbas, također su dio značajnih projekta koji su uljepšali grad. Urađena je i regulacija obale rijeke Vrbas čime su minimalizirani uslovi poplava koje su tokom kišnog perioda prijetile domaćinstvima i kućama uz obalu rijeke Vrbas.

Kada je u pitanju lokalna infrastruktura načelnik Sušič, na današnjoj prezentaciji istako je kako je 90% osvjetljenih naselja na području općine Donji Vakuf, urađen je veliki broj vodovodnih i kanalizacionih mreža, većina puteva je izgrađeno ili je urađena njihova rekosntrukcija.

Na samom kraju načelnik Sušič, a u cilju planova za razvoj općine kroz privredu i sve ostale segemente istako je da se moraju stvarati, školovati deficitarni kadrovi, da je potrebno nastaviti ovim tempom kada je u pitanju razvoj naše općine, poticati ekonomske aktivnosti, smanjivati administraciju, te iskoristiti savremene tehnologije te mlade i obrazovane kadrove.

Današnjoj prezentaciji bili su prisutni neki od predstavnika privrednog života našeg grada, koji su pohvalili ovakav vid komunikacije načelnika sa privrednicima a samim tim i sa građanima Donjeg Vakufa, podržavajući pozitivne prijedloge, zdravu konkureciju, a sve u cilju razvoja općine Donji Vakuf, kako u privrednom, ekonomskom tako i u svakom drugom vidu razvoja Donjeg Vakufa.