Opao interes za studiranje na državnim fakultetima, na svakom fakultetu ima mjesta

0
44

Na fakultetima Sarajevskog univerziteta nakon prvog upisnog roka slobodno je oko 2.200 mjesta. Kako je za Faktor potvrdila Aida Hodžić, prorektor za nastavu i pitanja studenata Sarajevskog sveučilišta nakon prvog roka na fakultete se prijavilo oko 3.750 aplikanata.

– Trenutno skoro na svakom fakultetu imamo mjesta, na nekima manje, na nekima više. Najmanji interes i najviše mjesta imamo na grupaciji društvenih nauka. Plan upisa se pravi na osnovu resursa s kojima Univerzitet raspolaže, na osnovu nastavnog kadra, prostornih kapaciteta, opreme, a konačnu suglasnost daje Vlada KS i oni su dali saglasnost za 5.880 studenata – pojašnjava Hodžić. Hodžić ističe da su razlozi objektivne prirode i da se na njih ne može utjecati.

– Ovo je generacija prelaska s osmogodišnjeg na devetogodišnji system obrazovanja. Ove godine u KS  četverogodišnje škole završilo je oko 2.400 učenika, a ranijih godina bilo je i 4.500 učenika, a 45 posto studenata dolazi iz Kantona Sarajveo. Drugi razlog je očiti demografski pad, koji je posljedica događaja od prije 10 ili 15 godina, ali sličan trend će se sigurno nastaviti i u narednih nekoliko godina – pojašnjava prorektor za nastavu, dodajući da su razlozi manjeg broja učenika koji su konkurirali za upis na fakultete i migracije, ali i nelojalna konkurencija dijela privatnih fakulteta. Hodžić je istaknula da ne misli na sve privatne fakultete, već na one čiji se broj uopće ne zna.

– To su fakulteti sa stalno otvorenim konkursima oni na koje se može doći kada poželite i da se dogovarate oko cijena, koji nemaju uvjeta za upis, a prolaznost iznosi 100 posto – pojašnjava.

Naredni upisni rok na nekim fakultetima počinje sredinom ove sedmice, a na tom roku pravo aplicirati imaju svi oni koji nisu primljeni na prvom roku ili oni koji su se tek sada odlučili upisati na fakultet.

I ministar obrazovanja KS,  Elvir Kazazović kazao je da je broj kandidata za upis na fakultete u Sarajevu smanjen.Izvor: Večernji list