Smeđe, prezrele banane koje niko ne voli mogu savršeno poslužiti – zapravo, one su ključan sastojak u banana breadu, kolaču koji je gotov za manje od 45 minuta, a u njemu će uživati svi ukućani.
Recept je podijelila Sanja Mijac, food blogerica koja se krije iza Instagram profila i bloga Domaćica Sanja. Sa njenim uputama uživat ćete u kuhanju i pečenju slastica jer su upute precizne, jasne i jednostavne.
Banana bread jedan je od onih kolača koje možete ukrasiti po volji, naprimjer kokosom, nasjeckanom čokoladom, orasima… Sve ovisi o tome šta volite, ali i o dostupnim namirnicama.
Sastojci
- 3 zrele banane
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 50 g maslaca ili 50 ml ulja, možete staviti i margarin
- 1.5 šoljica mekog brašna
- 1 šoljica šećera
- 1 kašičica praška za pecivo ili sode bikarbone
- po želji kokos čokolada, orasi, bademi, lješnjaci
Priprema
Rernu upalite na 180°C i ostavite da se grije.
U posudi izdrobite banane, dodajte im umućeno jaje, prstohvat soli i skroz otopljeni maslac. Sve zajedno dobro izmiješajte.
Zatim u to dodajte brašno, šećer i sodu bikarbonu. Ponovno sve zajedno dobro izmiješajte mutilicom.
Po želji sada dodajte šaku kokosa, čokolade po želji, šaku oraha, lješnjaka, badema, grožđica, ostalog suhog voća…
Tepsiju obložite masnim papirom za pečenje, smjesu izlijte u tepsiju, malo poravnajte i stavite peći oko 40 minuta. Probajte sa čačkalicom kada je gotov, čačkalica bi trebala van izaći suha. Normalno je da kolač potamni, neće izgoriti, ne brinite.
Kolač čuvajte u plastičnoj posudi da ostane svjež i nekoliko dana. Uživajte!
Radiosarajevo.ba