Međunarodna sedmica djeteta u Gradskoj biblioteci Donji Vakuf

Gradska biblioteka Donji Vakuf počela je sa obilježavanjem svojih aktivnosti povodom Međunarodne sedmice djeteta, koja ima za cilj skrenuti pažnju na potrebe i prava djeteta.
Međunarodna sedmica djeteta trajat će do 7. oktobra.
Tim povodom, kako je i najavljeno, kupljene su nove knjige, koje će obogatiti bibliotečki fond namijenjen djeci – Kutak za djecu. Ovu aktivnost podržali su iz kompanije BH Telekom.
Ovom prilikom pozivamo djecu da sami ili u pratnji roditelja posjete Gradsku biblioteku.
 Zbog čega je važno da se djeca još u najranijoj dobi upoznaju sa knjigama?
Dobrobiti su višestruki, ne samo da će djeca čitanjem usvajati nove pojmove i jezičke konstrukcije, obogatiti svoj rječnik, već će čitanjem razvijati svoju maštovitost, motoriku i pažnju, unaprijediti svoju kreativnost.
Najmlađi mogu na najbolji način otkriti svijet kroz slikovnice sa teksturom. A kako djeca rastu i sazrijevaju, tako se interesovanja mijenjaju. Više ih zanimaju bajke i priče sa zanimljivim ilustracijama, a kasnije se afiniteti okreću ka kompleksnijim tekstovima, kao što su romani, pripovijetke, zbirke pjesama i slično.
Gradska biblioteka kupovinom novih knjiga, ali i uz već postojeće knjige u biblioteci, nudi djeci raznovrsne knjige, prateći dječiji čitalački razvoj i raznolikost dječijeg interesovanja.
Zato, dovedite djecu u biblioteku, čak i ako imaju dosta knjiga u kući. Važno je da dijete stekne naviku dolaska u biblioteku, naviku iznajmljivanja, vraćanja i istraživanja knjiga.
Djeca su čitatelji budućnosti!
izvor: Gradska biblioteka
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print