Bosanska Gradiška grad s najviše roda u BiH: Od ljudi ne bježe, šetaju po ulici

0
111

 

Zahvaljujući rijeci Savi i obodnim kanalima, ali i činjenici da je prije deceniju proveden projekt „Mapiranje gnijezda bijele rode“, Bosanska Gradiška je danas grad s najviše ovih ptica u našoj zemlji. Roda se toliko adaptirala na čovjeka i urbanu sredinu da nije rijetkost da vozači moraju zaustavljati automobile kako bi prešle ulicu.

 • Fišeković: Sretne ptice

  Fišeković: Sretne ptice

  FOTO: B. GRGIĆ


Takav prizor svakodnevno se može vidjeti na savskom keju, u blizini Kajak kluba. Enes Fišeković, stanovnik baš ove ulice, kaže da se roda gotovo srodila s čovjekom.

Bolji natalitet

– Rode više i ne bježe od ljudi. Posmatram svako jutro kako stoje uz čamce i od ribara dobivaju sitnu ribu. Po četiri rode znaju biti istovremeno na jednoj kući, na kranu na ovom gradilištu sam ih nabrajao šest. Smatra se da su rode sretne ptice pa, ako ništa drugo, nadamo se boljem natalitetu, a čim su na građevinskom kranu, bit će i više stanova i izgradnje – kaže Fišeković.

 • Na građevinskom kranu

  Na građevinskom kranu

  FOTO: B. GRGIĆ


Iz Udruženja građana „Most“, koje je 2010. godine provelo projekt „Mapiranje gnijezda bijele rode“, kažu da je tada mapirano 18 gnijezda bijele rode na tadašnjoj općinskoj, a danas gradskoj teritoriji.

– Izradili smo promotivne mape gnijezda bijele rode, koje su podijeljene po osnovnim školama u kojima su održavane prezentacije o ovim pticama i važnosti zaštite i očuvanja biodiverziteta – ističu u „Mostu“.

 • Oslikan najveći mural u gradu na Savi

  Oslikan najveći mural u gradu na Savi

  FOTO: B. GRGIĆ


Koliko je bijela roda omiljena, govori i činjenica da je upravo u čast ove ptice nedavno oslikan najveći mural u gradu na Savi.

Novi projekt

Mnogi u Bosanskoj Gradišci već razmišljaju o potrebi novog projekta, ali i o mapiranju gnijezda crne rode. Naime, evidentirana je u većem broju u teže pristupačnim rejonima u meandrima rijeke Save.

izvor: avaz.ba