Predstavnici Udruženja “Polen” Donji Vakuf na Kongresu o pčelarstvu u Sarajevu

0
92

 

Šesti Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima održava se ovog  vikenda u Sarajevu, , u hotelu “Hollywood” na Ilidži.

Ovaj događaj, uprkos izazovima aktuelne pandemije korona virusa, stekao je kontinuitet u održavanju, a zainteresiranost za njegove sadržaje raste iz godine u godinu. Učestvuju članovi pčerarskih asocijacija i gosti  iz cijelog regiona Balkana, ali i Evrope. Među učesnicima  Kongresa je i predsjednik Udruženja pčelara “Polen” Donji Vakuf, Kenan Hrvačić.

Naučni i društveni značaj pomenute manifestacije ogleda se kroz prikupljanje, prezentiranje i afirmiranje naučnih, stručnih i praktičnih dostignuća. Organizatori navode da je svrha Kongresa međusobno povezivanje akademske zajednice, pčelara, poljoprivrednih proizvođača, industrije (prehrambene, farmaceutske, hemijske i drugih) te državnih institucija u jedinstven lanac vrijednosti.

Pčelarenje može smanjiti siromaštvo u seoskim sredinama

Zbog toga strukturu učesnika, na domaćoj i međunarodnoj razini, čine predstavnici akademske zajednice, naučnih instituta, pčelara, industrije, poljoprivrede i državnih organa. Predstavljanjem znanja i iskustva ovim putem, nastoji se doprinijeti razvoju pčelarstva u Bosni i Hercegovini, ali i kompletnoj regiji.