Svečano otvorena džamija na Ajvatovici – poklon grada Burse

0
201

 

U sklopu  centralne svečanosti manifestacije 511. Dani Ajvatovice jučer je na platou Ajvatovice zvanično otvorena novoizgrađena džamija.

Zamjenik reisu-l uleme Enes ef. Ljevaković je uručio ključeve džamije gradonačelniku turskog grada Bursa, koji je potom u pratnji ambasadora Turske Sadika Babura Girgina i muftije travničkog Adilovića otvorio džamiju.

Svečanosti je prisustvovao i ambasador Turske u BiH  Sadik Babur Girgin koji je po prvi put prisustvovao manifestaciji.

Izgradnju džamije na platou Ajvatovice finansirao je gradonačelnik Burse Alinur Aktaš sa 50.000 eura. a za izgradnju abdesthane i uređenje dvorišta džamije utrošeno je još 20.000 KM. 

Gradonačelnik Burse Alinur Aktas je poručio kako je prostor održavanja Ajvatovice posebno mjesto gdje se uči Kur'an, uče ilahije, gdje se danas slušao i gledao koncert “Mehtera”.

U obraćanju na centralnoj svečanosti, Aktas je kazao da Republika Turska sa svim državama želi živjeti u prijateljskim odnosima, ali “želim naglasiti da Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u našim srcima”.

Izgradnjom džamije i pratećih sadržaja dodatno je obogaćena infrastruktura na platou Ajvatovice koja će se moći koristiti tokom cijele godine, a ne samo na dan centralnog programa vjersko-kulturne manifestacije “Dani Ajvatovice”.

foto: radiosarajevo.ba / radiodonjivakuf.com.ba