Podrška društva otvara vrata boljeg svijeta djeci oboljeloj od raka

0
46

Uz 15. februar – Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka iz Udruženja ‘Srce za djecu’ stoga apeliraju na nadležne organe da briga o toj djeci bude nastavljena, da njihove potrebe za lijekovima i liječenjem ne smiju biti ugrožene niti u jednom trenutku.

  • Znamo kako je pandemija utjecala na sve slojeve naše države. Kao roditelji izražavamo zabrinutost, jer budžet za nabavku citostatika i lijekova za djecu oboljelu od raka ne smije trpjeti negativne promjene. Važno je da djeca ni u jednom trenutku ne ostanu bez potrebnih lijekova, koji su ključni za njihovo izlječenje – kazala je za Fenu glasnogovornica Udruženja ‘Srce za djecu’ Atifa Buldić Bešić, majka djeteta oboljelog od raka.

Kako je istakla, djeci oboljeloj od raka i njihovim obiteljima najbitnije je da imaju podršku društva i da se ne osjećaju usamljeni, tokom ali ni nakon izlječenja. Ključ je to koji otvara vrata boljeg svijeta. Svijeta većih mogućnosti, veće stope preživljavanja i lakšeg prolaska kroz proces liječenja.

Podsjeća da se dječiji rak uglavnom ne može spriječiti niti prevenirati. Poboljšanje ishoda i procenta liječenja malignih oboljenja kod djece zahtijeva ranu i tačnu dijagnozu praćenu efikasnim liječenjem.