FOTO/U Donjem Vakufu predstavljen projekt „Magična penjališta Bosne i Hercegovine“

0
372

Danas je u zgradi Općine Donji Vakuf u kabinetu općinskog načelnika Huse Sušića prezentovan projekat „Magična penjališta u BiH“, koji podrazumijeva izradu deset penjališta na području „Via Dinarike“ odnosno 49 općina Bosne i Hercegovine. Projekat je zamišljen s ciljem popunjavanja turističke ponude koju općine imaju.

„Osnovni kriterijum je posjedovanje prirodne stijene širine oko 50 metara, kako bi se na njoj moglo postaviti 30 penjačkih smjerova i poželjno je izabrati pristupačne i atraktivne lokacije. Nakon pristiglih formulara koje je općina dužna da ispuni, biće odabrano deset lokalnih zajednica u kojima će projekat biti realizovan bez njihovog finansijskog učešća. U slučaju da općina ne bude izabrana u prvih deset, imaće mogućnost da sama finansira penjališta i iskoristi sve ostale pogodnosti projekta. U te benefite ubrajamo: mapiranje potencijala, edukaciju kadra, te promocije u smislu web – prezentacije, telefonske aplikacije, kao i generalnu promociju pod zajedničkim nazivom „Magična penjališta Bosne i Hercegovine“ – Ivor Doder, predstavnik projektnog tima

Po završetku sastanka na kojem je prezentovan projekt i iskazana zainteresovanost Općine Donji Vakuf, načelnik Sušić sa saradnicima i predstavnici projektnog tima posjetili su Ajvatovicu zbog procjene lokacije i kapaciteta stijene za postavljanje penjališta. Ovim bi se, pored vjerskog turizma, posjetiteljima Donjeg Vakufa i Parka prirode Ajvatovice omogućilo i adrenalinsko penjanje ajvatovičkom stijenom.

Načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić izrazio je zadovoljstvo zbog posjete predstavnika projekta koji sprovodi Europska unija – EU4Business te je iskazao interes za učešće u projektu.

Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. Godine, uz pomoć projektnog tima sa Fakulteta za sport i tjelesni odgoj.

Projekat “Magična penjališta Bosne i Hercegovine omogućit će:

– Postavljanje brendiranih penjališta na postojećim prirodnim stijenama u općinama/opštinama (za napredne, srednje i početnike penjače);

– Razvoj web platforme, telefonske aplikacije i video spota za promociju, popularizaciju i ponudu novog turištičkog proizvoda „penjanje po prirodnim stijenama“ u Bosni i Hercegovini;

– Obuku, licenciranje i opremanje (komplet opreme za penjanje) instruktora penjanja iz različitih općina;

– Ponudu i promociju novog turističkog proizvoda „penjališta“ u općinama na regionalnom i međunarodnom nivou kroz formiranje „Regionalne mreže za promociju pustolovnog turizma“.

Ukupna vrijednost projekta „Magična penjališta u BiH“, koji realizuje Fakultet sporta i tjelesnog razvoja Sarajevo sa partnerima, iznosi 178.000 EURA. Finansiran je od strane Evropske komisije preko direktnog donatora – Njemačke razvojne organizacije GIZ.