Na današnji dan poginuo Dražen Petrović

0
95

Na današnji dan 1993. godine u saobraćajnoj nesreći kod Ingolstadta poginuo je jedan od najboljih košarkaša u historiji evropske košarke – legendarni Dražen Petrović.

Nakon utakmice reprezentacije Hrvatske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koja se igrala u Wroclawu Petrović je odlučio da ne putuje u Zagreb avionom iz Frankfura sa saigračima. Po Dražena je automobilom došla njegova tadašnja djevojka, mađarska manekena i košarkašica – Klara Szalantzy, a s njima je putovala i košarkašica iz Turske – Hilal Edebal.

Prema izvještaju policije iz Ingolstadta do nesreće u kojoj je život izgubio Petrović došlo je na autocesti “Autobahn 9” nakon što je vozač kamiona izgubio kontrolu i prešao u suprotnu traku. Vozač kamiona pokušao je izbjeći sudar s automobilom u svojoj traci, izgubio je kontrolu nad vozilom, probio bankinu i blokirao suprotnu traku. Nekoliko sekundi kasnije Volskwagen Golf 2 u kojem je bio Petrović udario je u kamion, a legendarni hrvatski košrakaš koji je bio na mjestu suvozača poginuo je na mjestu događaja. Utvrđeno je i kako je vidljivost tog dana bila izuzetno loša, a Petrović je u trenutku nesreće spavao.

Petrović je karijeru počeo u rodnom Šibeniku na legendarnom Baldekinu, a nakon toga 1984. godine prešao je u redove Cibone. Sa ekipom iz Zagreba osvojio je dvije titule prvaka Evrope, a nakon četiri godine u redovima Cibone prešao je u Real Madrid s kojim je osvojio Kup pobjednika kupova. Dok je nosio dres Cibone najbolje partije pružao je upravo protiv Kraljeva. U susretima protiv najtrofejnijeg evropskog kluba gotovo je redovno postizao 40 ili više poena. Najmanje je ubacio upravo u finalu 1985. godine koje je Cibona riješila u svoju korist rezultatom 87:78 (36 poena).

U dresu Cibone košarkaški Mozart postavio je i rekord po broju postignutih poena na utakmici. Legendarnog Radivoja Koraća nadmašio je za 38 poena. Olimpija nije na vrijeme prijavila ekipu za utakmicu sa Cibonom, na utakmicu su doputovali juniori, a Dražen je brojao do 112. U Realu je Dražen proveo jednu sezonu, a u finalu pomenutg Kupa pobjednika kupova postigao je 62 poena u pobjedi protiv Caserte legendarnog Oscara Schmidta.

Nakon dolaska u NBA ligu u Portlandu za koji je igrao Clyde Drexler nije dobio pravu priliku. Nakon dvije godine prešao je u redove New Jersey Netsa i pokazao sav svoj talenat i kvalitet. Protiv Houstona Rudyja Tomjanovicha postigao je 44 poena što mu je i rekord karijere u NBA ligi, a iako je uvršten u treću petorku lige nije dobio poziv za nastup na All-Staru.

Kada je trebao ponovo odlučiti o svojoj budućnosti (ostanak u NBA ligi ili odlazak u Panathinaikos) dogodila se tragedija u kojoj je poginuo košarkaški Mozart. Posljednju utakmicu odigrao je u dresu reprezentacije Hrvatske u Wroclawu protiv Slovenije dan prije tragične nesreće kod Minhena.

Dražen je dva puta bio klupski prvak Evrope, reprezentativni prvak Evrope, prvak svijeta i srebreni s Olimpijskih igara 1992. godine. Član Kuće slavnih u Springfieldu je od 2002. godine, a njegov dres s brojem 3 nalazi se pod svodovima dvorane Netsa.

Izvor: Klix.ba