Za godinu dana samo jedna presuda za korupciju po predmetima Tužilaštva BiH

0
73

Tokom 2019. godine donesena je samo jedna presuda za krivična djela korupcije u predmetima koje vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a tuženi je oslobođen. Donesena je još jedna uslovna osuda koja nije pravosnažna i to su rezultati Tužilaštva Bosne i Hercegovine kada je u pitanju procesuiranje velikih slučajeva korupcije.

Podaci koje je Transparency International u BiH (TI BIH) dobio od VSTS-a, a koji su objavljeni u Interaktivnoj mapi procesurianja korupcije,  pokazuju da puno više uspjeha nije imalo ni Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske. Ono je za godinu dana zaprimilo 78 prijava, podiglo samo 4 optužnice i donijelo 63 naredbe o nesprovođenju istrage.

 

Kako se popravlja statistika, najbolje pokazuje primjer Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona koje je prošle godine imalo 5 potvrđenih optužnica za korupciju, a isto toliko imali su u prethodne 4 godine. U tu statistiku ući će i optužnica protiv jednog službenog vozača koji je 20 litara goriva umjesto u službeno vozilo, nasuo u kanister i tako počinio „Krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenja isprave“. Optužnica za ovaj slučaj “vrijedan” 45 KM potvrđena je, te se očekuje suđenje, a tužilaštvo zahtijeva oduzimanje protivpravne imovinske koristi od 45 KM, dok većina slučajeva korupcije gdje je građanima nanesena milionska šteta ostaje neprocesuirano[1].

Zbog ovakve prakse se najveći broj slučajeva u cijeloj BIH završi uslovnom ili novčanom kaznom, a od 143 pravosnažne osuđujuće presude za korupciju tokom prošle godine 97, odnosno 67,8%, je završilo uslovnom kaznom. Od ostalih pravosnažnih osuda 32 su zatvorske kazne i 14 novčanih. Takođe, broj oslobađajućih presuda značajno se povećava iz godine u godinu, iako je broj procesuiranih slučajeva na istom nivou.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da više od polovine krivičnih prijava završi naredbom o nesprovođenju istrage, a kako te prijave, osim građana, podnose i nadležne policijske agencije, jasno je da ne postoji adekvatna saradnja između agencija za provođenje zakona i tužilaštava.  Prošle godine u cijeloj BIH za čak 54% riješenih prijava za krivična djela korupcije donesena je naredba o nesprovođenju istrage. Ovaj procenat značajno je veći u tužilačkom sistemu Republike Srpske gdje je čak 61% prijava riješeno naredbom o nesprovođenju istrage dok je Tužilaštvo Brčko distrikta riješilo 26 prijava i u svih 26 slučajeva podignuta je optužnica.

izvor: transparentno.ba / TI BiH