Završen projekat deminiranja Lubovo 2

0
12

U utorak, 12. jula 2016. godine na području Urije, općina Donji Vakuf izvršena primopredaja projekta deminiranja na lokalitetu Lubovo 2. Zahavljujući saradnji BH MAC-a i Fondacije “WOM / Svijet bez mina” , Udruga “Pazi mine” Vitez uspješno je realizirala još jedan projekat deminiranja na području općine Donji Vakuf.

“ Tokom 22 radna dana, na površini od 26.559 metara kvadratnih pronađeno je 18 mina PMR2 A , 1 mina PMA2, jedan upaljač   i 7 komada NUS-a. Radila  su dva deminerska tima, manuelnom metodom, nismo imali nikakvih problema i sve se odvijalo po izvedbenom planu koji je odobrio BH MAC. Naša Udruga ima izvanrednu saradnju sa Fondacijom WOM i ovom prilikom se zahvaljujem ovoj Fondaciji koja već niz godina podržava process deminiranja u BiH, tačnije u Donjem Vakufu. ” – istakao je Robert Šafardin, direktor Udruge “Pazi mine” Vitez.

Realizacija  ovog projekta, te nastavak deminiranja na ovom području omogućit će korištenje poljoprivrednog zemljišta, dio šumskog zemljišta i siguran pristup ovom području.

“ Fondacija WOM prisutna je na području općine Donji Vakuf od 2003. godine, a kroz projekte deminiranja i tehničkog izviđanja od 2005. godine. Do sada je zahvaljujući sredstvima WOM-a deminirano 850 hiljada m 2  na području donjovakufske općine. Mi za ovu godinu, pored projekta Lubovo 2, planiramo još tri projekta. Završit ćemo projekte  Lubovo 1 i 4, tako da ovo područje između Prusca, Guvana i Kopćića bude potpuno čisto od mina, a očekujemo realizaciju još jednog  projekat u Pruscu iznad škole. Važno je napomenuti da je kroz ovaj projekat Lubovo 2 očišćeno područje  oko vikendice porodice Kapetan . Podsjetit ću da su iz ove porodice prije nekoliko godina, od neeksplodirane mine, stradali majka i sin.” – istakla je Timka Opradija, predstavnica Fondacije “WOM / Svijet bez mina” za BiH.

“ Ovo je prilika da se zahvalim Udruzi “Pazi mine” koja već deset godina vrši deminiranje na području općine Donji Vakuf i našoj sugrađanki Timki Opardija koja je i dovela švicarsku fondaciju na područje općine Donjeg Vakufa što je do sada rezultiralo   s nekoliko stotina hiljada metara kvadratnih deminiranog terena. Mi ćemo u dogledno vrijeme, za razliku većine bh. općina, imati “slatki” problem a to je da nećemo imati sumnjivih površina u blizini naselja i putnih komunikacija.” – istakao je Saudin Purivatra, koordinator za deminiranje Općine Donji Vakuf.

“ Mi imamo izuzetno dobru saradnju sa Općinom Donji Vakuf i Civilnom zaštitom. Zahvaljujući Fondaciji WOM  nastavlja se deminiranje ovog dijela donjovakufske općine, kroz projekat Lubovo 1. Što se tiče općine Donji Vakuf imamo planiranih još pet projekata koje bi trebali finansirati Evropska unija i ITF.  Radi se o lokalitetu  Prusac – škola, i iznad škole prema Košćanima, potom Košćanima  i projektu Lubovo koji se nastavlja na ovaj projekat. Prema projektima BH MAC-a svake godine na ovoj općini se deminira oko 500 hiljada m 2.”” – naglasio je Alen Bašić, inspektor kontrole za humanitarno deminiranje na području Regionalnog ureda BH MAC-a Travnik.

Za nekoliko dana očekuje se otvaranje novog projekta Lubovo 1, što će uz planirani projekat Lubovo 4 značiti očišćen teren, prije svega poljoprivredno zemljište na potezu Prusac – Guvna – Kopčić. 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here