Zvijezde koje su preminule u 2022.: Smrti koje su odnosile po komadić duše

Kažu da ljudi imaju tendenciju potisnuti loše stvari, a sjećati se samo dobrih. Tako su i 2022. obilježile brojne lijepe i dobre stvari. Međutim, smrti mnogih poznatih rastužile su kako BiH tako i zemlje regiona, ali i svijet.

Izgubljena bitka

  • Davor Janjić

    Davor Janjić

    FOTO: DRUŠTVENE MREŽE


Među posljednjima je Massimo Savić, vrhunski i jedinstveni umjetnik koji je mnoge opčinjavao svojim glasom. Lavovski se borio protiv karcinoma pluća, ali bitku nije dobio. Preminuo je u 61. godini.

Neočekivana smrt Davora Janjića pogodila je sve. Imao je samo 53 godine. Najpoznatiji je po ulozi Nihada Halilovića u ostvarenju Ademira Kenovića “Ovo malo duše”. Tada je izgovorio kultnu rečenicu: „Čovjek ti je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima šejtan mu je dao da mu bude teže.“

Saša Zalepugin, voditelj iz vremena bivše Jugoslavije, preminuo je u 92. godini od posljedica moždanog udara. Decenijama ranije je zacementirao svoj status legende. Rođen je u Sarajevu, a, iako je dugi niz godina živio u Zagrebu, za svoj rodni grad uvijek je bio vezan.

Frontmen „Parnog valjka“ Aki Rahimovski preminuo je u 67. godini. Ova tužna vijest pogodila je sve, a njegov utjecaj na generacije i generacije je nemjerljiv.

Mostarski glumac Šerif Aljić preminuo je u 68. godini. Bio je angažiran u Narodnom pozorištu Mostar od 1979. godine, a bio je i direktor u dva mandata.

Teška bolest

  • Aki Rahimovski

    Aki Rahimovski

    FOTO: PIXSELL


Hrvatski reditelj Lukas Nola umro je u 59. godini, nakon duge i teške bolesti. Bolovao je od karcinoma grla, bolesti koja je na kraju pobijedila. Preminuli su i Kornelije Kovač, Mislav Bago, Radko Polič…

Godina 2022. bila je tužna i zbog brojnih odlazaka i sa svjetske scene. Među njima su glumica Irena Papas, glumac Vilijam Hurt (William), pjevač Aron Karter (Aaron Carter), glumica En Heč (Anne Heche), komičar Bob Saget, reper Kulio (Coolio) pravog imena Artis Lion Ajvi Džunior (Leon Ivey Jr.), glumac Džejms Kan (James Caan), reditelj Žan-Luk Godard (Jean-Luc), roker Džeri Li Luis (Jerry Lee Lewis), glumice Kirsti Eli (Kirstie Alley) i Luis Flečer (Louise Fletcher), glumci Pol Sorvino (Paul) i Rej Liota (Ray Liotta), OLivija Njutn Džon (Olivia Newton-Jihn), Vivijen Vestvud (Vivienne Westwood)…

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print