Zvanično pokrenuta istraga protiv Pandže i Aleševića u slučaju “Potkivanje”

0
58

Pokrenuta je istraga protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića  zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i davanje dara i drugih oblika koristi, a osumnjičeni Alešević i za kazneno djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, nedavno je “Žurnal” objavio navode o mogućim koruptivnim radnjama u koje je, osim Pandže, upleten i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija. Na snimku koji je objavio “Žurnal”, a koji je, kako piše, snimljen 23. novembra prošle godine, vidi se da inspektor SIPA-e Marko Pandža sjedi u društvu s biznismenom iz Velike Kladuše Nerminom Aleševićem. Ovom susretu pridružuje se i predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.

Tužilaštvo je saopštilo da zbog javno objavljenog snimna na portalu, dana 21.05.2019. godine, Tužlaštvo je hitno poduzelo niz istražnih radnji, sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima.

U navedenom predmetu saslušan je veći broj svjedoka među kojima i predsjednik VSTV BiH Milan Tegeltija.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nastavlja postupak istrage, i u istom predmetu će nakon donošenja tužiteljske odluke, javnost biti informirana.

Tužilaštvo je forimiralo i predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema.

izvor: bhrt.ba