Zvanično otvoren Futures Makerspaces u Donjem Vakufu

0
387

 

Donji Vakuf dobio je prostor koji uz mentorsku podršku, modernu tehničku opremu i edukativne aktivnosti, pruža mladima mogućnost da  savladavaju nove vještine, uče, inoviraju i razvijaju biznis ideje.

Nakon što se u julu 2019. godine u Srebrenici otvorio prvi Futures Makerspaces u našoj zemlji, BH Futures Foundation – Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini, na čelu sa Edijem Čustovićem ovaj jedinstveni projekat za mlade donijela je i u Donji Vakuf. Prostor je smješten u prostorijama JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf.

Danas su  Makerspace zvanično otvorili Vernisa Rejhan Ićindić, članica UO Fondacije i načelnik općine Donji Vakuf, Huso Sušić.

Fondacija za budućnost BiH u saradnji sa lokalnom zajednicom, želi osnažiti mlade da ulažu u svoj razvoj i razvoj svoje zajednice, i da na taj način sa nama mijenjaju sutrašnjicu. Do kraja 2023. cilj  je da se stvori mrežu od 20 makerspace-a u BiH.

Inicijator otvaranja makrespacea u Donjem Vakufu  je Almasa Bass Hadžiahmetović, direktor kliničkog programa testiranja lijekova u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija na svijetu UCB. Tokom prošlogodišnjeg boravka u Donjem Vakufu je naglasila:

– Podržavam Fondaciju budućnosti u BiH jer imaju dublji i pozitivan pogled na našu domovinu. Meni mnogo znači to što je fokus rada na rast i razvoj manjih sredina. Zajedno sa Fondacijom sam uključena u razvoj Futures Makerspace-a u mom Donjem Vakufu. Biti u mogućnosti da pomogneš mjestu u kojem si odrastao, je nevjerovatna nagrada!

Zvaničnom otvaranju Futures Makrespaces-a u Donjem Vakufu prethodilo je dvodnevno takmičenje mladih Donjeg Vakufa i općina okruženja koje je organizirala Fondacija budućnosti u BiH u saradnji sa njemačkom firmom BOOK my hostes startup-om.

Vernisa Rejhan Ićindić, članica Upravnog odbora Fondacije za budućnost BiH istakla je zadovoljstvo što je nakon skoro dvogodišnjih aktivnosti makrespaces u Donjem Vakufu zvanično otvoren:

Za Radio Donji Vakuf govori i Azra Hadžiemrić, koordinatorica makerspaces-a u Donjem Vakufu i stipendistica Fondacije:

Članica Fondacije, Jasmina Opardija na današnjem zvaničnom otvaranju održala je motivacioni govor.

 

Zvaničnom otvaranju Futures Makrespaces-a u Donjem Vakufu prethodilo je dvodnevno takmičenje mladih Donjeg Vakufa i općina okruženja koje je organizirala Fondacija budućnosti u BiH u saradnji sa njemačkom firmom BOOK my hostes startup-om. Za portal Radija Donji Vakuf govori Amila Opradija, mlada takmičarka: