Žvakanje žvakaće gume ima nekoliko iznenađujuće pozitivnih efekata

0
58

Jeste li znali da žvakanje žvakaće gume ima nekoliko iznenađujuće pozitivnih efekata? Većina nas je koristi samo za osvježavanje daha, ali ona ima i nekoliko dodatnih prednosti.

Većina žvakaćih guma sadrži veliku količinu šećera. Međutim, one koje su bez šećera mogu pomoći kod sprečavanja pojave karijesa.

“Logično je da žvakanje uzrokuje pojačano lučenje pljuvačke, koja ‘ispire’ zube i prekriva ih kalcijem, koji ih zatim jača”, objasnila je ljekarka Lauren Manaker za magazin Eat This, Not That.

Djeca koja su sklona infekciji uha bi trebala žvati žvakaće gume koje sadrže ksilitol, prirodni zaslađivač koji predstavlja idealnu zamjenu za industrijski šećer. On se uglavnom nalazi u zdravijim alternativama slatkišima.

Ksilitol također djeluje protiv bakterija koje uzrokuju infekciju uha, ali i onih bakterija koje stvaraju kamenac na zubima.

Ukoliko ste išli na operaciju organa probavnog sistema (želuca, crijeva, jetre ili gušterače) ili na carski rez, probajte oporaviti crijeva tako što ćete nekoliko puta dnevno žvakati žvakaću gumu bez šećera.

Ako konstantno žudite za slatkišima, žvakaća guma bi vam mogla pomoći da riješite ovaj problem.

“Neka istraživanja pokazala su da žvakaća guma može potisnuti apetit sladokusaca. U konačnici će im olakšati proces upravljanja tjelesnom težinom “, zaključila je Manaker.

Izvor: Klix.ba