Znate li koliko danas koštaju suveniri iz bivše Jugoslavije?

0
24

Jugoslavija se raspala početkom devedesetih, ali i danas mnogima predstavlja simbol bratstva i jedinstva. Zbog toga je na prostoru bivše države i dalje vrlo popularan lik Josipa Broza Tita, a cijene jugoslavenskih suvenira rastu iz godine u godinu.

Na današnji dan 1943. godine formirana je Socijalistička federativna republika Jugoslavija (SFRJ). Postojala je do 1992. godine, a obuhvatala je današnje države BiH, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Kroz sve vrijeme njenog postojanja, cjelokupnu vlast imala je komunistička stranka, Savez komunista Jugoslavije, na čijem je čelu bio Josip Broz Tito.

Suvenire iz bivše Jugoslavije danas je moguće pronaći na internetskim platformama, bazarima i pijacama.

Naprimjer, veliki broj kolekcionara prodaje uramljenu kompletnu kolekciju jugoslavenskih papirnih novčanica za nekoliko stotina maraka, dok drugi prodaju po jednu ili dvije za niže cijene. Kovanice su u prodaji po cijeni od 5 do 200 KM.

Jugoslavenski pasoš, najbolje opisan u Balaševićevoj pjesmi kao “crveni pasoš bez mane što prolazi grane bez puno njakanja”, je u prodaji za 1-25 KM.

Zastavu SFRJ je moguće kupiti u raznim veličinama, a cijene variraju od 3 do 50 KM. Nešto skuplje su kolekcije znački, jedna košta od 10 do 15 KM, a kombinacija nekoliko različitih i po nekoliko stotina KM. Vrlo atraktivne su i registarske tablice, čije se cijene kreću od 10 do 100 KM.

Zlatni novčić s likom Tita na nekim stranicama košta i do 4.000 KM, dok je srebrenu varijantu istog novčića moguće nabaviti za nekoliko stotina maraka. Kolekcija srebrenih i zlatnih novčića u Njemačkoj košta oko 8.000 KM!

S druge strane, Titove uramljene fotografije koštaju od 30 do 100 KM, ovisno o veličini i kvalitetu rama. Najrjeđi i najskuplji suveniri su zlatno pečatno prstenje s Titovim likom, vrijednosti nekoliko hiljada KM po prstenu.

Cijena biste predsjednika bivše SFRJ ovisi o veličini i materijalu od kojeg je napravljena pa je tako najmanju moguće nabaviti za desetak maraka, a veće i kvalitetnije dosežu cijenu od više hiljada KM.

Interesantno je i kako je moguće pronaći gumenu palicu koju je koristila jugoslavenska policija, ona košta 40 KM. Pionirska kapa košta dvadesetak maraka, poštanske markice po 2 KM, a knjige o Jugoslaviji i Titu od 20 do 150 KM.

U prodaji su i dresovi brojnih klubova, dopisnice, razglednice, escajg i posuđe, satovi…