Značajni uspjesi Debatnog kluba MSŠ Donji Vakuf

0
73

Debatni klub MSŠ Donji Vakuf pod rukovodstvom prof. Azre Džananović aktivno se bavi radom već 10 godina i bilježi značajne uspjehe.

Regionalno debatno takmičenje održano je početkom decembra 2016. u Banjaluci gdje su učenice MSŠ Lejla Šarić, Kanita Kurić i Edna Basara koja je ujedno i kapiten ekipe, osvojile peto mjesto.

Plasirali su se na državno debatno takmičenje koje će se održati u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu u periodu od 31.03.2017. do 02.04.2017.g.

Specifično je to da se za sve ovo godine aktivnog rada na državno takmičenje plasirala cijela ekipa, a ne samo individue. Osim učešća na takmičenjima bave se i drugim aktivnostima. Odlaze na ljetne i zimske debatne kampove, razne seminare i ostvaraju sadašnju sa NVO. Prije svega sa Centrom za kulturu dijaloga i Eko Elementom Bugojno.Tema takvih okupljanja vezana je za međuetničko pomirenje na kojem mladi ljudi aktivno rade. Druženje je popraćeno od strane srednjoškolaca iz svih gradova Bosne i Hercegovine. Osim toga raspravlja se o raznim trenutno aktuelnim temama kao sto su odlazak mladih,vršnjačko nasilje te govor mržnje. Za kraj jedna poruka za sve, kada debatante pitate šta je debata debata je argumentovana rasprava između dvije ekipe, prvu čine 3 člana afirmacije odnosno pozicije,a drugu tri člana negacije odnosno opozicije. Kroz argumente i pokrepe obje strane brane svoja mišljenja j stavove. Ne,mi vam to nećemo reći za nas je debata prijateljstvo.