Zimska sezona na Vlašiću, uz poštivanje epidemioloških mjera

0
79

Kao i ranijih godina, Vlašić je sredinom decembra otvorio zimsku sezonu. Ove godine pred turističkim radnicima su brojni izazovi da bi gostima omogućili udoban i bezbjedan boravak na ovoj planini.

Ljubitelji skijanja već su imali priliku skijati na novom snijegu koji je krajem decembra prekrio Vlašić. Turistički radnici spremno su dočekali prvi snijeg, a vertikalni transport u funkciji je od prvog dana nove sezone.

“Mi smo počeli sa radom, snijega ima od 30 do 45 centimetara. Dva dana smo imali uslove da pravimo i vještački snijeg, sad trenutno nisu uslovi, ali mislim da ćemo u narednom periodu nastaviti da pravimo i da ćemo napraviti idealne uslove za naše skijaše i da nastavimo sa sezonom uspješno,” kazao je iz SRC “Vlašić” Goran Šarić.

Zimska sezona na Vlašiću, kao i u ostalim ski centrima, počela je uz dosta neizvjesnosti kako će se odvijati, prije svega zbog straha od restriktivnijih mjera kriznih štabova. Međutim, prema tvrdnjama u Turističkoj zajednici SBK, svi akteri u lancu turističke ponude su se prilagodili aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

“Ono što želim reći je da su se hotelijeri i ostala preduzeća također prilagodila. Osnovni nam je cilj, uz provedbu značajne turističke aktivnosti, sačuvati sigurnost i zdravlje kako naših posjetitelja tako i uposlenika kojih je veliki broj na Vlašiću,” rekao je direktor Turističke zajednice SBK Miroslav Matošević.

Vlašićki hotelijeri, zajedno sa Turističkom zajednicom, Zavodom za javno zdravstvo i Domom zdravlja Travnik, učinili su maksimalne napore da turistima boravak učine što bezbjedniji.

Svakodnevno je u funkciji ambulanta za sve goste, ali i mogućnost testiranja na virus Covid-19 prilikom povratka onih iz inozemstva u svoje zemlje.

“Nažalost, zbog sve te situacije gosti se malo teže odlučuju na dolazak. Mi očekujemo većinu gostiju, koji će biti da su to domaći turisti, zahvaljujući kojima smo preživjeli ljeto. Rezervacije se primaju, nije kao prethodnih godina, ali mi se nadamo da će vremenski uslovi prije svega biti na našoj strani, pa sve ostalo,” kazala je hotelijer Ifeta Mameledžija.

Hotelijeri, ugostitelji i ostali turistički radnici na planini Vlašić uložili su mnogo truda da planina Vlašić dobije status corona free planine. Kako su nam kazali, osim gostiju iz BiH, u ovoj zimskoj sezoni očekuju tradicionalno goste iz susjednih zemalja, prije svih iz Srbije i Hrvatske koji su uvijek rado viđeni gosti na ovoj BiH planini.

BHRT