Zenički rudari zamrznuli štrajk glađu do 22. januara

0
94

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio predsjednik Sindikata rudara RMU Zenica Nijaz Vardo dodavši da su rudari bili spremni nastaviti svoj štrajk glađu, iako su njihovi problemi riješeni, iz solidarnosti prema preostalim rudarima čiji je problem trebala riješiti Uprava rudnika, odnosno, Elektroprivreda u čijem su koncernu i rudnici.

“Nakon što je Vlada Federacije BiH za 44 penzionera dala uvjerenje o uplati doprinosa naredne sedmice, Uprava društva je došla s informacijom da će i oni imati novac za preostali dio rudara naredne sedmice. Penzionisani rudari koji su štrajkovali glađu oko 19 sati su donijeli odluku o zamrzavanju štrajka glađu i štrajka upozorenja”, kazao je Vardo.

Dodao je da ne zna koje će mjere rudari poduzeti nakon 22. januara ako im se ne ispune obećanja i ne realiziraju aktivnosti koje su danas obećane.

Podsjetimo, zenički rudari u štrajk glađu su stupili jučer oko 15 sati, a Vladi Federacije BiH su dali rok od tri dana da riješi njihov problem uplate doprinosa. Na danas hitno održanoj telefonskoj sjednici Vlada FBiH je obezbijedila više od 2,5 miliona KM za doprinose 44 rudara RMU Zenica.

Tokom dvodnevnog štrajka zeničkih rudara danas u poslijepodnevnim satima intervenisala je i Hitna pomoć nakon što je pozlilo dvojici rudara, a svi oni se nadaju da će ova priča oko uplate dorinosa imati sretan kraj te da se slične borbe, života i smrti, neće ponovo morati voditi da bi neko ostvario svoja prava.