Želite ljetovati u Crnoj Gori? Pročitajte preporuke

0
64

Crnogorsko ministarstvo turizma i održivog razvoja preoporučilo je da u hotelima najviše dvije osobe mogu boraviti na deset kvadratnih metara, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo je dostavilo preporuke vlasnicima hotela i drugih smještajnih kapaciteta u Crnoj Gori koji bi trebali da počnu sa radom od 18. maja, kada je najavljena druga faza popuštanja mjera protiv širenja koronavirusa u toj zemlji.

“Kad god je to moguće, preporučuje se prisustvo maksimalno četiri osobe na deset kvadratnih metara. Stolovi treba da budu raspoređeni tako da udaljenost od naslona jedne do naslona druge stolice bude veća od jednog metra i da se gosti međusobno gledaju sa udaljenosti od najmanje metra”, piše u preporukama.

Ministarstvo preporučuje vođenje dnevnika sprovedenih aktivnosti i mjera i njihovo detaljno evidentiranje, koje podrazumijeva datum i vrijeme korišćenja dezinfekcionog sredstva. Ističe se i da zaposleni na recepciji treba da budu dobro informisani o virusu kako bi bezbjedno mogli da obavljaju dodijeljene zadatke i spriječe moguće širenje u okviru objekta.

Pozivajući se na privremena uputstava Svjetske zdravstvene organizacije za hotele, smještajne kapacitete za odmor i kampove, ministarstvo je upozorilo da se zaposleni i gosti strogo moraju pridržavati pravila.

“Hoteli i turistički smještajni objekti nisu podložniji zarazi od ostalih javnih ustanova koje posjećuje veliki broj ljudi koji komuniciraju kako međusobno tako i sa zaposlenima. Ipak, to su mjesta gdje gosti privremeno borave zajedno i gdje je visok stepen interakcije gostiju i radnika”, ističe se.

Upozorava se i da su za sve zaposlene obavezne osnovne zaštitne mjere protiv koronavirusa, kao što su higijena ruku, fizičko distanciranje, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, praktikovanje respiratorne higijene. Podsjeća se i na obavezu zaposlenih da ostanu kod kuće i potraže ljekarsku pomoć ukoliko imaju simptome koji su u skladu sa bolešću. Ministarstvo je preporučilo upravama hotela da donesu akcioni plan, mobilišu resurse, sprovode nadzor, vode dnevnik aktivnosti, organizuju obuke za zaposlene.

“Zaposleni na recepciji, između ostalog, treba da budu dobro informisani o virusu, treba da imaju medicinski pribor – dezinfekciona sredstva/maramice za površinsko čišćenje i zaštitne maske. Dezinfekcija ruku je obavezna nakon razmjene novca i kreditnih kartica sa gostima. Zaposleni u restoranima, trpezarijama i barovima trebalo bi da vode strogo računa o ličnoj higijeni. Goste treba podsjetiti da prilikom ulaska i izlaska iz restorana ili trpezarije dezinfikuju ruke gelom za dezinfekciju, koji bi bilo poželjno da se nalazi na ulazu u te objekte”, navodi se u preporukama.

Poželjno je, stoji na sajtu MORT-a, da gosti u snek-barovima izbjegavaju rukovanje hranom, kao i da se što češće mijenjaju hvataljke i kutlače. zahtjeva se i dezinfekcija automata za kafu, sokove i čajeve, naročito dijelove koji su više u dodiru sa rukama korisnika.

izvor: radiosarajevo.ba