Zelena kometa će proletjeti pored Zemlje prvi put nakon 50.000 godina

0
71

Rijetka Zelena kometa koja kruži oko Sunca svakih 50.000 godina uskoro će proletjeti pored naše planete.

Do 1. februara, kometa C/2022 E3 (ZTF) će se najbliže približiti Zemlji, a njena pozicija na nebu je takva da su Kanađani na idealnom mjestu da je primijete.

Kometa kruži oko Sunca samo jednom u 50.000 godina, a obišla je oko Sunca 12. januara, a sada se kreće prema Zemlji na izlasku iz Sunčevog sistema. Zbog prirode svoje orbite, možda više nikada neće posjetiti unutrašnjost Sunčevog sistema, što znači da bi ovo mogla biti posljednja prilika čovječanstva da ugleda ovaj komet.

“Trenutno je nemoguće da bi se kometa mogla vidjeti golim okom”, rekao je Paul Wiegert, profesor na odsjeku za fiziku i astronomiju na Univerzitetu Western u Londonu. Međutim, rekao je da će “postati svjetlija kako bude prilazila kraju januara” i da bi moglo biti vidljivo golim okom ako je nebo vedro i nema mnogo svjetlosnog zagađenja u vašem području.

Smatra se da C/2022 E3 (ZTF) dolazi iz Oortovog oblaka, područja oko vanjskog Sunčevog sistema za koje se smatra da sadrži milijarde kometa koji su uglavnom u stabilnoj orbiti oko Sunca.

Svakako vrijedi potruditi se, izaći vani i potražiti kometu, pogotovo ako možete doći do nekog mračnog mjesta sa što manje svjetlosnog zagađenja.

Klix.ba