Zdravstveno stanje hadžija iz BiH je zadovoljavajuće

Zdravstveno stanje bosanskih hadžija i hadžinica koji borave u svetim gradovima Meki i Medini je prilično zadovoljavajuće, izjavio je za Agenciju MINA šef ljekarskog tima dr. Adem Zalihić.

Ove godine naše hadžije su prvo obavile hadž, a potom posjećuju Medinu i Poslanikovu džamiju.

Zaključno s današnjim danom, iz Meke u Medinu je pristiglo više od polovine hadžija, pa su stoga u funkciji ambulante u oba grada.

– Hadžije su zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja, s obzirom na klimatske uslove u kojima obitavaju posljednjih dvadesetak dana i s obzirom na poduhvat koji su izvršili, odnosno, obavili hadž u vrlo nepovoljnim uslovima, pri izuzetno toplom vremenu – kazao je Zalihić.

 

Prema njegovim riječima, trenutno su tri naša državljana hospitalizirana u saudijskim bolnicama.

– Tri su pacijenta na bolničkom liječenju, što je relativno dobro s obzirom na ukupan broj od 2.224 naših hadžija. Oni su relativno stabilnog zdravstvenog stanja. Jedan hadžija je ranije bio na bolničkom liječenju, njegova upala pluća je sanirana u bolničkim uslovima i on je otpušten i ide lagano u opravak – kazao je Zalihić.

Medicinski tim koji čini sedam ljekara i sedam medicinskih tehničara rade u punom kapacitetu u dvije ambulante, i u Meki i u Medini.

– Obavlja se ambulantni i terenski posao i do sada je evidentirano više od 2.000 manjih ili većih intervencija. Sanirali sve ono što se moglo sanirati i možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima – dodao je Zalihić.

izvor: avaz.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print