Zdravi ramazanski desert: Recept za ukusni banana hljeb bez jaja

U sklopu priprema za ramazan, kada se posebna pažnja pridaje hrani koja će ispuniti potrebe tijela tokom posta, popularni kulinarski resursi nude kreativne recepte koji će razveseliti i najizbirljivije ukuse.

Među tim receptima ističe se jednostavan, a ukusan banana hljeb koji je pogodan za konzumaciju tokom ovog svetog mjeseca.

Ovaj recept dolazi iz kuhinje poznatog YouTube kanala Hebbars Kitchen, a ističe se po tome što se priprema bez jaja, čime je pristupačan širokom spektru prehrambenih preferencija.

Sastojci:

  • 3 banane
  • 150 g šećera
  • 70 g jogurta
  • 1 kašika ekstrakta vanilije
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 310 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1/4 kašike sode bikarbone
  • 1/4 kašike cimeta
  • prstohvat soli
  • 100 g čokolade

Priprema:

U zdjeli pomiješajte nasjeckane banane, šećer, jogurt, vaniliju, maslinovo ulje i prosijano brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Na kraju dodajte sol i cimet. Dobro umutite da nema grudica.

Kad ste dobro umutili tijesto dodajte mu krupno nasjeckanu čokoladu. Ako želite, možete koristiti i komadiće čokolade poput kapljica, samo neka budu veliki. Smjesu izlijte u vatrostalnu posudu ili tepsiju koju ste premazali uljem i obložili papirom za pečenje. Pospite čokoladom.

Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko sat vremena. Zatim izvadite iz pećnice i ostavite da se skroz ohladi pa režite, piše Skuhaj.

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print