Zbogom hladnoći, stiže nam sunce i više temperature

Do četvrtka ispodprosječno i hladno jesenje, monotono vrijeme, ali krajem sedmice znatno više sunca i topline – temperature ponovo blago iznad prosječnih vrijednosti, kaže bosanskohercegovački lovac na oluje, Nedim Sladić.  

Prema Sladićevim očekivanjima početkom iduće sedmice temperature će nerijetko na jugu i sjeveru zemlje rasti do 30 stepeni. ”Nakon što smo ispratili vrlo nestabilan 1. maj, sljedeći dani, pa i iduća sedmica ulijeva nadu u povratak pravog ranoljetnog vremena” – kaže Sladić.

”Iako ne posve stabilno, iz dana u dan će vrijednosti temperature rasti, tako da ćemo jakne zamijeniti laganijom odjećom. U naredna četiri dana, počev od srijede pa sve do subote u našoj zemlji treba očekivati u poslijepodnevnim satima kratkotrajne lokalne pljuskove praćene grmljavinom. S obzirom da smo u toplijem periodu godine, ne treba isključiti mogućnost slabih grmljavinskih nevremena praćeni slabijim i sitnijim gradom, pojačanim vjetrom i kišom.

Količina padavina bit će neravnomjerno raspoređena u čitavoj zemlji, što znači da pojedina područja pri jačem udaru pljuska mogu primiti znatno veće količine padavina, pa čak i da dosegnu i premaše mjesečnu količinu oborina, a da 10 km dalje od tih područja bude posve suho bez ijedne kapi kiše. To je karakteristična pojava za topliji dio godine i nema razloga za brigu. Jedini razlog za brigu jesu lokalni pljuskovi koji mogu izručiti veće količine oborina u kratkom vremenskom periodu.”

Sladić objašnjava da je razlog zadržavanja nestabilnog vremena u BiH to što ciklona, koja je za vrijeme praznika imala utjecaj nad većim dijelom Balkana, nije uspjela da se upotpunosti raspadne prilikom odmicanja na istok dalje ka Crnom moru. Sada imamo pojavu oslabljenog visinskog centra ciklone i razlog što će u našoj zemlji biti izrazito promljenjivo vrijeme leži u činjenici da ćemo se nalaziti pod poljem povišenog vazdušnog pritiska sa zapada i sjeverozapada, ali i već pomenute oslabljene visinske ciklone i njenog polja sniženog vazdušnog pritiska čiji će centar rotirati se oko istoka, sjeveroistoka Srbije i juga Mađarske.

Upravo zbog te blizine djelovanja polja sniženog i polja povišenog vazdušnog pritiska, istok, sjeveroistok i sjever naše zemlje će biti najpodložniji pljuskovima u poslijepodnevnim satima, dok će zapad i jug biti znatno sušniji sunčaniji jer će se nalaziti u blizini polja povišenog vazdušnog pritiska.

Visinska strujanja će se također promijeniti sa sjeveroistočnih na jugozapadna, a to znači da će iz Mediterana ka nama u južnoj struji pristizati sve topliji i topliji zrak. ”Visinska ciklona će se u subotu raspasti i samim tim šanse za potpuno suho i sunčano vrijeme se povećavaju, a najveće šanse za to su nedjelja, ponedjeljak i utorak. Od četvrtka do subote temperature će biti u rasponu od 16 do 24 stepena. Od nedjelje pa do utorka, temperature će se kretati u rasponu od 23 do 31 stepen, koliko se očekuje u Hercegovini i na sjeveru zemlje” – kaže Sladić.

 

 

(MOJportal)

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print