Zbog zadržavanja Novalića u SIPA-i odgođena sjednica Vlade FBiH

0
52
Kako je potvrđeno za portal Klix.ba, bit će održana samo telefonska sjednica o ukidanju stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH.

Naime, kako saznajemo, premijer FBiH je preko svoje advokatice Vasvije Vidović dao usmenu punomoć da Jelka Milićević održi sjednicu Vlade, ali ona je tražila odgodu jer punomoć nije dobila u pismenoj formi.

Zakon o Vlade FBiH u svom članu 10. predviđa da u odsutnosti premijera ili u drugim slučajevima kad premijer nije u mogućnosti obavlja dužnost zamjenjuje ga jedan od zamjenika premijera koje on odredi.

U slučaju da premijer nije u mogućnosti da odredi koji od zamjenika će ga mijenjati, kao i u slučaju upražnjavanje mjesta premijera, predsjednik Federacije BiH odredit će jednog od dva zamjenika koji će obavljati dužnost premijera.

Podsjećamo, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić prenoćio je u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu u Istočnom Sarajevu, zajedno sa direktorom FUCZ-a Fahrudinom Solakom i vlasnikom”Srebrene maline” Fikretom Hodžićem, a zbog afere “Respiratori”.

Sva trojica su u četvrtak saslušani u vezi sa događajima u sklopu afere “Respiratori” odnosno procesa kupovine 100 sumnjivih respiratora iz Kine po cijeni od 10,5 miliona konvertibilnih maraka.,

Klix