Zbog nedostatka vakcina od sutra potpuna obustava vakcinacije u Zetri

0
79

U Sarajevu će sutra u potpunosti biti obustavljena vakcinacija protiv koronavirusa, jer neće više biti raspoloživih vakcina.

“S obzirom da će se danas utrošiti sve preostale vakcine, imunizacija u Zetri će se zaustaviti do sljedeće isporuke vakcina”, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva KS.Vakcinacija protekih dana svakako je bila ograničena na pojedine grupe i na revakcinaciju.

Jučer je u Zetri nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano blizu 900 doza. Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas, kao i revakcinisanje zdravstvenih radnika.

Federacija još nema nijednu direktno nabavljenu vakcinu. Vakcine koje su korištene nabavljene su putem COVAX-a, EU mehanizma ili kao donacija drugih država. Ove vakcine dolaze u BiH u manjim isporukama i ravnomjerno se dijele.

Kanton Sarajevo je dogovorio nabavku pola miliona doza ruske vakcine Sputnik V, a prve isporuke su trebale stiću u junu. No, one su sada neizvjesne jer je Federacija BiH, koja nabavlja vakcine zajedno sa kantonom, postavila nove uslove pred proizvođača.

Osim toga, Vlada FBiH najavila je nabavku pola miliona kineskih vakcina Sinopharm, ali se sada ispostavilo da kineska strana još nije potpisala taj ugovor.

U međuvremenu, brojni građani BiH svakodnevno se vakcinišu u susjednoj Srbiji.