Zbog maske za lice imate suhe i nadražene oči? Evo kako to možete riješiti

0
27

Jeste li primijetili kako su vam oči u posljednje vrijeme posebno suhe? To mogu uzrokovati razne stvari, uključujući i nošenje maske za lice.

No, suhe i nadražene oči nisu razlog da prestanete nositi masku u situacijama kada se to od vas zahtijeva. Osim toga, ovaj problem može se riješiti na nekoliko načina. Maske za lice prekrivaju nos i usta pa se postavlja pitanje kako mogu utjecati i na naše oči. Istraživači iz Centra za očna istraživanja i obrazovanje (CORE) sa Sveučilišta Waterloo u Kanadi to istražuju već nekoliko mjeseci.

Oni navode kako maske značajno smanjuju širenje zraka prema van. Međutim, izdahnuti zrak i dalje se mora raspršiti, a ako maska nije dobro zategnuta na licu, zrak struji prema gore odnosno prema očima. Taj zrak struji preko površine očiju, stvarajući uvjete koji ubrzavaju isparavanje suznog filma, što uzrokuje suhe oči, nadraženost i nelagodu. Ovo može pogoršati stanje kod osoba koje su i prije nošenja maske imali suhe oči, ali i kod osoba koje nose kontaktne leće, onih koji često koriste digitalne zaslone te onih koji duže vrijeme nose maske u klimatiziranim prostorijama.

Istraživači su ovo stanje nazvali MADE, što znači suhe oči uzrokovane maskom, a osim što ovo stanje izaziva nelagodu, to potiče ljude i da trljaju oči ne bi li im privremeno bilo lakše. Tako se povećava i mogućnost da neoprane ruke dođu u kontakt s licem čime se povećava i rizik od zaraze koronavirusom koji u naše tijelo i ulazi prvenstveno kroz nos i usta, a u nešto manjoj mjeri i kroz oči.

Prema riječima stručnjaka iz CORE-a, ako imate suhe oči, poželjno je razgovarati s medicinskim stručnjakom kako biste isključili bilo koje druge moguće uzroke. No, evo nekoliko savjeta koji bi mogli riješiti ovaj problem:

  1. Pazite da masku nosite ispravno, osobito ako nosite naočale. Stručnjaci iz CORE-a predlažu pažljivo prianjanje gornjeg ruba maske na način koji ne ometa treptanje.
  2. Koristite kapi za oči ako su vam potrebne.
  3. Pokušajte ograničiti vrijeme koje provodite u klimatiziranim okruženjima i pravite redovite pauze kada koristite digitalne uređaje (kompjuter, mobitel, televizija itd).

Ispravno nošenje maske i kapi za oči u ovom slučaju zaista mogu napraviti razliku, navodi Life hacker.

Izvor: N1