Zbog korone zatvorili radnju, sad su krenuli ispočetka

Ljubav prema izradi rukotvorina i suvenira i želja da svi posjetioci Starog Grada imaju priliku vidjeti i kupiti originalne ručne radove inspirisane bogatom tradicijom Bosne i Hercegovine, podstakli su Fatu Musić da konkuriše na javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova u Općini Stari Grad Sarajevo namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su i nezaposlene osobe.

Porodica Musić je prije 13 godina registrovala obrt na Baščaršiji gdje su djelovali sve do 2020. godine kada su zbog pandemije koronavirusa bili primorani da zatvore radnju.

“Sve je bilo u redu do 2020. godine, odnosno do krize koju je donijela korona kada smo bili primorani zatvoriti radnju. Nismo znali šta dalje, situacija je bila strašna… i onda saznamo za poticaj koji Općina Stari Grad Sarajevo dodjeljuje. Nakon provedene konkursne procedure dobijemo obavijest da smo jedni od dobitnika poticajnih sredstava i tada sve ponovo počinje”, ispričala je Fata.

Uz pomoć tih sredstava Fata Musić je ponovo registrovala obrt na Baščaršiji, u ulici Kundurdžiluk 2, ovaj put zajedno sa starijom kćerkom Selenom, koja je po struci magistrica slikarstva. Suprug i mlađa kćerka Melisa, po struci magistrica produkt dizajna, aktivno učestvuju u izradi suvenira za porodični obrt koji nosi naziv Studio Jardin.

“Kćerke su birale ime za radnju, htjele su da bude neobično, zvučno, i odabrale su ime Jardin što na više jezika znači vrt, bašta. Mislim da nam baš takvo ime za radnju savršeno odgovara, jer se u vrtovima može naći najrazličitije cvijeće i plodovi. Tako u našoj radnji svako od nas njeguje svoj izraz, koristi svoj medij i izrađuje svoj proizvod. Ipak, postoji nešto što sve te radove veže u jednu cjelinu, a to je tradicija naše zemlje, koja je za sve izvor inspiracije,” istakla je Fata.

Više na: https://www.biznisinfo.ba/zbog-korone-zatvorili-radnju-sad-su-krenuli-ispocetka/

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print