Zbog čega je bitna dezinfekcija prostora za vrijeme epidemije koronavirusa

Pravilna dezinfekcija

Preventivne prakse dezinficiranja najčešće se fokusiraju na osoblje i institucije u zdravstvu (površine i inventar, čekaonice za bolesnike, operacioni stolovi, stolovi za prijevoz bolesnika, bolesnički kreveti, radne površine u laboratorijama, površine u sanitarnim prostorima i dnevnim boravcima, površine medicinskih aparata), ali se redovno preporučuju i u domaćinstvima, prehrambenoj industriji, ugostiteljstvu, turizmu, frizerskoj, kozmetičkoj, pedikerskoj djelatnosti, obdaništima, školama, radnim mjestima, u javnim ustanovama, prijevoznim sredstvima, trgovinama itd.

“Prostor u kojem čovjek boravi, radi ili se kreće mora biti čist na način da se postupci čišćenja i higijenske mjere dezinfekcije u zavisnosti od vrste prostora ili površine provode na svakodnevnoj osnovi više puta dnevno ili npr. jednom mjesečno korištenjem sredstava na bazi alkohola”, kazao je.

Svjetska zdravstvena organizacija i institucije javnog zdravstva širom svijeta poduzimaju mjere za suzbijanje aktuelne situacije s COVID-19.

“Kako bismo zaustavili širenje ove zaraze, potrebno je da sve sekcije našeg društva budu uključene, što podrazumijeva aktivni angažman ne samo građana, već i preduzeća, institucija, ustanova, javnih prostora i ostalih segmenata društva. Potrebna je dezinfekcija namještaja u privatnim i društvenim prostorima, klupa, čekaonica, šaltera, prostora javnog prevoza kao što su stajališta, unutrašnjih prostora u sredstvima javnog prevoza, radnih površina, površina u javnim sanitarnim prostorijama, predmeta koji su namijenjeni zajedničkom korištenju u supermarketima, ugostiteljskim objektima, sportskim terenima, fitnes dvoranama itd”, rekao je Šačić.

Proizvodi za dezinfekciju

Šačić je kazao da je Bakticid alkoholni dezinficijens koji je dostupan u našoj zemlji. On sadrži kombinaciju alkohola etanola i izopropanola.

Koristi se potpuno pripremljena otopina na način da površine ili predmete pomoću raspršivačke pumpice treba preprskati s odstojanja od 30 cm ili prebrisati mekom tkaninom natopljenom dezinficijensom te ih ostaviti da se osuše. Posebno je pogodan za dezinfekciju teško dostupnih površina. Jače kontaminirane površine treba preprskati, očistiti brisanjem mekom tkaninom, ponovo preprskati i ostaviti da se osuše.

Pogodan je za dezinfekciju radnih površina i inventara, čekaonica za pacijente, kartoteka, radnih površina u laboratorijama, stolova, kreveta za pacijente, površina u sanitarnim prostorijama itd.”, kazao je.

Osim toga, možete koristiit i Benzal 5 koji je po sastavu benzalkonij-hlorid. On je pogodan za dezinfekciju podnih površina i sanitarnih čvorova u zdravstvenim ustanovama, dezinfekciju laboratorijskog posuđa, dezinfekciju nečiste radne odjeće i uniformi, dezinfekciju zraka itd.

Pranje i dezinficiranje ruku

Kada je riječ o antisepsi ruku, u borbi protiv COVID-19 Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje, pored obaveznog pranja sapunom, primjenu sredstava na bazi alkohola koja su namijenjena za primjenu na koži.

Alkosol sadrži kombinaciju etanola i izopropanola koja predstavlja efikasno sredstvo za uništavanje raznih virusa, a koža ruku ga dobro podnosi jer ovo sredstvo štiti, njeguje i sprečava isušivanje kože. Osim toga, pogodan je za dezinfekciju rukavica. Za dezinfekciju ruku treba nanijeti oko četiri mililitra nerazrijeđene otopine Alkosola na dlanove čistih, suhih ruku i utrljavati najmanje 30 sekundi dok se koža ne osuši. Postupak se može ponoviti još jednom.

Ilustracija: Shutterstock Koliko je ova mjera učinkovita, najbolje svjedoči primjer Turske koja je vodeća u borbi protiv koronairusa jer u svojoj državi nemaju nijedan slučaj zaraze. Naime, jedan od načina na koji su uspjeli suzbiti pojavu ovog virusa jeste masovna dezinfekcija javnih mjesta i gradskog prostora.

Osim toga, Turci su postavili sredstva za dezinfekciju na stanicama metroa, autobuskih linija koje prolaze kroz više turskih gradova. Pozvali smo epidemiologa Enesa Šačića koji nam je kazao zbog čega je bitna dezinfekcija, koje površine treba najčešće dezinficirati i koliko često da bismo se na pravi način izborili s koronavirusom.

Edukacija i stalno podsjećanje ljudi da održavaju praksu čestog čišćenja i dezinfekcije pomenutih površina važan su način kojim pojedinci mogu zaštititi sebe i druge, a dio su šire strategije za minimiziranje rizika prenošenja i širenja zaraze.

Dezinfekcija je tretman kojim se reducira broj mikroorganizama do nivoa u kojem oni nisu u stanju izazvati bolest, a odnosi se na dezinfekciju ambijenta tj. prostora i površina. Postupak koji je identičan dezinfekciji prostora, a koji se provodi na ljudskoj koži je antisepsa.

“Kada osoba koja je zaražena virusom COVID-19 kašlje ili kiše, u svoju okolinu ispušta kapljice u kojima se nalazi virus. Većina ovih kapljica se nađe na stolovima, stolicama, telefonima, predmetima za svakodnevnu upotrebu. Zdrava osoba se može zaraziti korištenjem kontaminiranih predmeta, nakon čega se dodiruje po nosu, ustima i/ili očima. Ukoliko zdrava osoba stoji unutar jedan metar udaljenosti od zaražene osobe, tada je moguće prenošenje virusa sa zaražene na zdravu osobu neposredno kašljanjem ili kihanjem. Može se zaključiti da je prenos COVID-19 sličan kao prenos virusa obične gripe”, objašnjava epidemiolog Enes Šačić.

Druga mogućnost je koristiti Aseptan, snažan dezinficijens novije generacije koji sadrži 0,5% rastvor hlorheksidin diglukonata u 70-postotnom etanolu, dvije supstance koje se međusobno dopunjuju i pojačavaju antimikrobno virocidno djelovanje. Koristi se prvenstveno za antisepsu ruku, ali i predmeta i čistih radnih površina, najčešće u domaćinstvu, kao i u radnom okruženju.

U kombinaciji s alkoholom, kao što je kombinacija s alkoholom etanolom u sastavu Aseptana, vrlo efikasno ubija mikroorganizme. Aktivnost hlorheksidina je usmjerena na viruse koji imaju ovojnicu kakva je koronavirus.

U zemljama gdje vlada koronavirus došlo je do velike nestašice dezinfekcijskih sredstava, a kako su nam potvrdili iz Bosnalijeka i u našoj zemlji je primjetan trend povećane potražnje dezinfekcijskih proizvoda.

“Naša kompanija ima višedecenijsko iskustvo u proizvodnji dezinfekcionih sredstava koja su se pokazala kao izuzetno učinkovita, kako u primjeni u medicinskim ustanovama, tako i u školama, vrtićima, tržnim centrima,  industrijskim halama, restoranima, fitness centrima, transportnim kompanijama, ali i u domaćinstvima za dezinfekciju ruku i prostora. U posljednje vrijeme primjetan je trend povećane potražnje za ovim proizvodima, prije svega za našim brendovima Alkosol, Aseptan, Bakticid i Benzal. S tim u vezi znatno smo povećali proizvodnju ovih proizvoda i sigurno je da kada je riječ o tržištu Bosne i Hercegovine, kompanija Bosnalijek može odgovoriti svim eventualno povećanim zahtjevima za ovom vrstom dezinfekcionih sredstava”, kazali su iz Bosnalijeka.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print