ZAVRŠNI DVOBOJ U HDZ-u: Ankete kažu Plenković suvereno osvaja mjesto predsjednika

0
51

HDZ-ovci ulaze u finiš utrke za novog šefa HDZ-a. Za zadnji tjedan prije izbora, koji su u nedjelju, 15. ožujka, ostao je za obilazak terena, a moguća su i dva sučeljavanja između Andreja Plenkovića i Mire Kovača. Za sada je, naime, samo Kovač potvrdio sučeljavanje u subotu, 14. ožujka, na RTL-u te ono na HTV-u, koje bi trebalo biti u srijedu, četvrtak ili petak.

– Mi smo poslali službene odgovore RTL-u i HTV-u da pristajemo na sučeljavanje. Što se tiče odmjeravanja snaga na HTV-u, najviše bi nam odgovarao petak – kažu iz stožera Opcije za promjene.

Oni ovaj tjedan obilaze Zadar, Rijeku, Varaždin, dolinu Neretve te Zagreb. Plenković i njegov tim Odvažno za Hrvatsku za završnu utrku ostavili su Delnice, Rijeku, Novi Vinodolski, Zagreb…

Ovi izbori za novog predsjednika HDZ-a bit će prvi put provedeni prema načelu “jedan član – jedan glas”, a da se natječe više od jednoga kandidata. Naime, 2016. članovi HDZ-a birali su šefa prem istom načelu, ali nisu imali izbora jer im je bila ponuđena samo jedna opcija. I to čak dva puta u kratkom razmaku. Prvi put su u travnju birali Tomislava Karamarka, a drugi put u srpnju Andreja Plenkovića. Zato su ovi izbori novost svim HDZ-ovcima, pa i kandidatima.

Naime, 24sata doznaju da će članovi HDZ-a, a riječ je službenom broju većem od 210.000, glasati na 562 biračka mjesta u svim gradovima Hrvatske. Najviše biračkih mjesta, njih 17, bit će u Zagrebu, a splitski HDZ-ovci moći će glasati na samo dva mjesta. U ostalim gradovima HDZ-ovci će moći glasati na jednom glasačkome mjestu.

Birališta će se zatvoriti u nedjelju u 19 sati, nakon čega će izborno povjerenstvo na čelu s Damirom Sesvečanom zbrajati glasove. Nitko od kandidata neće čekati rezultate u Središnjici HDZ-a već će biti u svojim stožerima. Tako će Plenković i njegov tim biti u svom stožer u prostorijama Matice hrvatske, a Kovač i ekipa rezultate će dočekati u hotelu Panorama, gdje im je stožer.

Unutarstranačka kampanja nije izazovna. Štoviše, poput kuhane noge je unatoč otrovnim strelicama koje kandidati ispaljuju jedan prema drugom. Početak se činio uzbudljivim, a onda je sve stalo. Možda sve poprave sučeljavanja.

CRO Demoskop: Plenković vodi

RTL u suradnji s agencijom Promocijom plus nakon objave CRO Demoskopa donosi rezultate istraživanja o preferencijama kandidata za vodstvo HDZ-a.

foto: RTL

Da Plenković i iduće četiri godine bude prvi čovjek HDZ-a poručuje 46,5 posto ispitanika opće populacije. Miru Kovača bira nešto više od četvrtine – 26,2 posto.

Plenkovića znatno češće priželjkuju SDP-ovci, a Kovača birači Domovinskog pokreta Miroslava Škore i MOST-a. Uz to napomenu da ima neodlučnih (6,8 posto), ali i da petinu (20,4 posto) ispitanika izbori u HDZ-u ne zanimaju.

Među onima koji su se izjasnili kao birači HDZ-a (278 ispitanika) Plenković još uvjerljivije pobjeđuje – 77,6 posto, dok Kovača na njegovu mjestu želi 20,4 posto HDZ-ovaca.

foto: RTL

Izbori za zamjenika predsjednika HDZ-a

Plenkovićev kandidat za zamjenika je Tomo Medved, a Kovačev Ivan Penava. U njihovoj borbi među općom populacijom je gusto, Medved tijesno pobjeđuje (Medved 35,3 posto, Penava 33,4 posto), ali među HDZ-ovim biračima ta je pobjeda znatno uvjerljivija.

Za aktualnog ministra branitelja Tomu Medveda (59,2 posto) izjasnilo se gotovo 60 posto HDZ-ovih birača, dok vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu bira 36,7 posto ispitanika.

foto: RTL

Ova bitka je važna, a oba tima, i “Odvažno za Hrvatsku” i “Opcija za promjene” za drugog čovjeka HDZ-a ima hrvatskog branitelja kao kandidata. I unatoč teškim riječima, niskim udarcima u unutarstranačkoj bitki na ovoj razini gotovo nije bilo ni disonantnih tonova.

foto: RTL

Izbori za potpredsjednike HDZ-a

U izborima za potpredsjednika devetoro je kandidata, a bira ih se četvero. I u općoj populaciji i među HDZ-ovim biračima Milijan Brkić, koji je slovio kao glavni operativac u stranci, sada kada je on u kampanji, nije među odabranima.

Rezultati dvaju suprotstavljenih timova su – cik-cak! I kod opće populacije, a kod HDZ-ovih birača još uvjerljivije, prvi je izbor za potpredsjednika Davor Ivo Stier (25,7 posto), kandidat “Opcije za promjene” koji je prije četiri godine bio Plenkovićeva desna ruka, a sada ga preko Kovača, želi rušiti.

Više od četvrtine birača HDZ-a njega želi za potpredsjednika. Drugi izbor je Oleg Butković (19,6 posto), aktualni ministar i kandidat s Plenkovićeve liste, a treći smijenjeni ministar iz Plenkovićeve Vlade Tomislav Tolušić (13,9 posto) koji također podržava Kovača.

Posljednji među njima je Plenkovićev: Ivan Anušić (10,2 posto) koji je vodio kampanju bivšoj predsjednici Republike. Milijana Brkića, kojeg je Plenković naslijedio sa stranačkog Sabora održanog prije pada tadašnje Vlade kao svog zamjenika u stranci za potpredsjednika priželjkuje 7,8 posto birača HDZ-a, Branka Bačića (6,9 posto) nešto manje, a ispod pet posto su Zdravka Bušić (4,9 posto), Hrvoje Tomasović (4,5 posto) i Ivan Kujundžić (1,6 posto).

Naravno da će u nedjelju riječ, odnosno glas imati samo članovi HDZ-a, njih oko 210 tisuća, a iako i jedan i drugi tim žele na svim pozicijama samo svoje ljude, takva čista kombinacija gotovo je nezamisliva.

foto: RTL

*napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 31. siječnja do 4. veljače 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

IZVOR: 24sata.hr