Završena rekonstrukcija jednog od najugroženijih i najvećih depoa Arhiva BiH

Završeni su radovi na obnovi sobe 12 u depou 5 Arhiva Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz ove institucije.

Važnost ovog posla najbolje ističe činjenica da je riječ o rekonstrukciji jednog od najugroženijih i najvećih depoa Arhiva BiH.

“Depo je specifičan po svojim dimenzijama i po lokaciji. Smješten je u suterenu zgrade Predsjedništva BiH, gdje je više od 70 godina služio kao prostor u kojem se pohranjivala dokumentacija najvažnijih upravnih i privrednih subjekata. Takva dokumentacija ima stalnu vrijednost i zahtijeva najbolje uvjete čuvanja, navode iz Arhiva BiH.

Nažalost, višegodišnji prodori podzemnih voda i nedostatak odgovarajuće hidro i termo izolacije najozbiljnije su doveli u pitanje integritet pohranjenog arhivskog gradiva.

“Ovim restauratorskim radovima Arhiv BiH dobit će suvremen prostor po najvišim arhivističkim normama i standardima, čime će ispuniti jedan od svojih prvih zadataka – trajnu i sigurnu zaštitu preuzete dokumentacije”, ističu.

Posao popravke i održavanja prostorija Arhiva BiH, depo V, soba 12 u otvorenom postupku prošle godine dobila je firma Neimari d.o.o. Sarajevo, a vrijednost ugovora je iznosila 74.999,84 KM.

Podsjetimo, u projektu “Rekonstrukcije depoa” u kojom se čuva bogata i vrijedna arhivska građa učestvovala je i Država Katar koja je donirala 128.512,00 KM. Ova sredstva su iskorištena za rekonstrukciju jedne od najvećih soba – “br. 13”.

Inače, u Arhivu Bosne i Hercegovine nedavno je izvršena primopredaja dužnosti prethodnog direktora Saše Klepića i novoizabrane direktorice Danijele Mrde. Dosadašnji direktor se zahvalio zaposlenima na protekloj profesionalnoj suradnji i istakao da odlazi obogaćen brojnim pozitivnim poznanstvima i iskustvima.

“Želja mi je da Arhiv Bosne i Hercegovine nastavi putem razvoja i ostane lider arhivske službe u BiH. Urađen je veliki posao koji smo zacrtali na početku mandata, a to je restauracija skladišnog prostora i depoa, čime je vrijedna arhivska građa zaštićena od propadanja za duži period. Posla u Arhivu uvijek ima i siguran sam da će novo rukovodstvo nastaviti u pozitivnom smjeru” naglasio je dosadašnji direktor.

Danijela Mrda je izrazila zadovoljstvo što dolazi na čelo institucije koja joj je bliska po osobnom profesionalnom interesu i u kojoj rade ljudi koji vole svoj posao.

“Svi smo jedan stručan tim i zajedničkim zalaganjem rukovodstva i zaposlenih ne očekujem da će biti nerješivih problema u godinama koje su pred nama”, istakla je Mrda.

Akta.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print