Završena prodaja zdravstvenih “markica” u SBK-u

U četvrtak je bio posljednji dan kupovine, a svi oni koji nisu uplatili markicu i dalje će imati pravo na zdravstvene usluge, ali će dio troškova morati plaćati sami.

Građani Srednjobosanskog kantona bez obzira imaju li ili ne zdravstveno osiguranje, osmu godinu plaćaju premiju zdravstvenog osiguranja, popularnu markicu. Jedina novina u ovoj kalendarskoj godini je da su odlukom Skupštine kupovine markice oslobođena samo djeca do navršenih 18 godina života.

-Razlog manjeg broja prodanih markica ove godine je odluka Sabora o oslobađanju djece do navršenih 18 godina života, ističe Dragan Solomun,direktor ZZO SBK-a.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja Srednjobosanskog kantona tvrde da Vlada ovog kantona nema novca da plati troškove zdravstvenih usluga za osobe koje su po federalnoj odluci oslobođene plaćanja participacije, zbog čega je ne mogu ni primijeniti.

Iz razloga što je ta odluka o osnovnom paketu podrazumijevala transformiranje određenih sredstava, tako je procijenjeno od federalnog ministarstva i zavoda da će nedostajati SBK oko 20 milijuna maraka za primjenu osnovnog paketa prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dodaje Solomun.

U Zavodu kažu da markica nije obvezna ali da je u odnosu na plaćanje participacije za sve usluge zdravstvene zaštite prikladniji i prihvatljivi način što dokazuju prihodi ostvareni prodajom markica.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print