Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao upute za smrtonosni koronavirus koji dolazi iz Kine

 

Iako su izvor novog koronavirusa i način prijenosa nepoznati, za ljude koji putuju avionom preporučuje se primjenjivanje osnovnih mjera za smanjenje rizika od prijenosa akutnih respiratornih infekcija, saopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Naglašavaju da se, s obzirom na to da nema dokaza o održivosti prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka, rizik za putnike i unos virusa u EU smatra niskim, ali da se ne može u potpunosti isključiti.

– Preporučljivo je izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, te često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom. Također, treba izbjegavati bliski kontakt sa živim ili uginulim životinjama, a putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama, te prati ruke. Putnici koji unutar 14 dana po povratku iz Vuhana razviju povišenu tjelesnu temperaturu trebaju se javiti svom ljekaru i dati do znanja da su bili u Vuhanu – navode iz Zavoda.

Koronavirusi su velika porodica virusa, od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi cirkuliraju među životinjama, uključujući kamile, mačke i šišmiše. Rijetko koronavirusi koji cirkuliraju među životinjama mogu evoluirati i izazvati infekciju kod ljudi.

  • Do sada je laboratorijski potvrđeno 205 slučajeva infekcije kod ljudi, uglavnom u Kini, - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Do sada je laboratorijski potvrđeno 205 slučajeva infekcije kod ljudi, uglavnom u Kini,FOTO: AFP

U ZZJZ-u podsjećaju da je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 31. decembra prošle godine prijavljeno grupiranje ljudi oboljelih od upale pluća nepoznatog uzroka u gradu Vuhan, u kineskoj provinciji Hubei.

Pacijenti su pokazivali simptome povišene tjelesne temperature, otežanog disanja, a bolest je dijagnosticirana kao virusna pneumonija.

Kineske vlasti identificirale su novi koronavirus (2019-nCoV) sredinom januara ove godine.

Do sada je laboratorijski potvrđeno 205 slučajeva infekcije kod ljudi, uglavnom u Kini, a nekoliko slučajeva je dijagnosticirano i na Tajlandu, u Japanu i Južnoj Koreji.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print