Zaustavljena nezakonita gradnja obaloutvrde u Goraždu i uništavanje Drine

0
119

U Predstavničkom domu PFBIH danas je sa 51 glasom izglasana inicijativa da se konačno zaustavi uništavanje rijeke Drine, zaustavljanjem nezakonite gradnje obaloutvrde u Goraždu.

Izglasana inicijativa dolazi na godišnjicu borbe građana Goražda protiv gradnje obaloutvrde.

“U avgustu 2020. izborili smo se za proglašenjem ništavnim Rješenja za građenje ove betonske grdosije uz Drinu. Do danas nije uklonjena ova bespravno izgrađena obaloutvrda, što je stavlja u vrh liste bespravne gradnje u BiH. Danas je Parlament FBiH usvojio inicijativu koju smo kolegica Sanela Klarić i ja uputile a uz pomoć naših Ibrahim Delić i Aldijana Subašić-Smailhodžić koji su nas i upoznali sa ovom temom”, potvrdila je zastupnica Nasiha Pozder.

Kako kaže, to je dobra vijest. Loša je što je čak 22 zastupnika/ce smatralo da ne treba podržati inicijativu da se ispoštuje rušenje bespravnog objekta, odnosno rješenje Vlade FBiH.

“Još lošije je da su to uglavnom zastupnici većine, koji ovim pokazuju da ne poštuju vlastitu Vladu…to što ih ne brine stanje u kojem je Drina ili šta o tome misle gradjani Goražda to je posebna tema”, poručila je Pozder.

Članovi NGG “Spasimo Drinu” su također bili istrajni u borbi i nisu odustajali. Kompletni koruptivni slučaj gradnje obaloutvrde u gradu Goraždu predali su u SIPU i FUP, te su o svim odlukama nadležnog tužilaštva blagovremeno obavještavati javnost.