Ima li što više osvježavajuće od rashlađene lubenice u sparno ljetno popodne?
Kora od lubenice sadržava aminokiselinu citrulin, koja pomaže izdržljivost kod sportaša, a pomaže i stvaranju arginina, druge aminokiseline koja je važna za zdravlje, a neki je ljudi nemaju dovoljno.
Naučnici istražuju mogu li ove dvije aminokiseline pomoći kod stanja povezanih s anemijom, zasad se to pokazuje odlično, stoga je šteta baciti koru od lubenice u smeće. Dakako da je možete nasjeckati na kockice i pomiješati s kockicama mesa lubenice – smanjit će slatkoću i još bolje vas hidratizirati.
Možete je usitniti i u blenderu kao jedan od sastojaka smoothieja, a donosimo vam i jedan prilično neobičan recept za ukiseljene kore lubenice. Oni koji su probali, kažu da imaju svježinu i teksturu kiselih krastavaca.
Ukiseljene kockice kore od lubenice
Skinite zeleni dio i svaki crveni dio s kore i nasjeckajte je na kockice. Pomiješajte tri kašičice soka od limuna ili limete u dvije litre vode i prelijte preko kockica kore, pazeći da je svaki dio prekriven tekućinom.
Pustite da odstoji četiri sata, a zatim pomiješajte začine po želji, osam šoljica šećera, litar bijelog sirćeta i litar vode, te prokuhajte.
Kad se ohladi, dodajte ocijeđene kockice kore, dobro zatvorite i ostavite da se ukiseli, najmanje šest sedmica.