Zašto nas zaobilaze strani investitori

0
57

Dok čekamo svjetske brendove poput Starbaksa, Lidla ili IKEA-e, suočeni sa lošom reklamom povlačenja Mekdonaldsa iz naše zemlje pitamo se da li vlasti vode računa o tome kako privući strane investicije. Iz godine u godinu broj stranih investitora se smanjuje a time i kapital koji ostavljaju u našoj zemlji.

Tako je i u prošloj godini zbilježen pad. Ekonomisti smatraju da se ovo pitanje mora ozbiljno shvatiti i što više raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta.

Posljednji podaci Centralne banke BiH kažu da je priliv stranih investicija u našoj zemlji za prvih devet mjeseci prošle godine manji za 26,6 posto. Brojke kažu da je priliv stranih investicija iznosio 840,8 miliona maraka.

 

MILICA MARKOVIĆ, direktorica FIPA-e

Ono što je najatraktivnije za strane investitore je bankarski sektor, i finansijski sektor ne samo banke nego i osiguravajuće i slične insititucije koej se bave finansijim uslugama… Podaci govore da su tri zemlje koje su najviše investirale Švicarska, Turska i Velika Britanija. Poslije njih slijede Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija i Njemačka.

Iako podaci kažu da manji broj stranih investicija dolazi zbog problema u Evropi, zemlje regiona nemaju toliku refleksiju na povlačenje investitora. Srbija prednjači po ulaganjima. To nas ponovo vraća na stare probleme koje naša zemlja ima kada je riječ o ovom sektoru, a to su prije svega politička nestabilnost, dugotrajne procedure i sporost sudova.

Godinama je BiH na dnu ljestvice Svjetske banke kada je riječ o zemljama u koje treba investirati. Duind biznis lista kaze da za osnivanje firme u BiH potrebno je 80 dana i 13 različitih procedura. Na tom polju BiH ne napreduje.

Ekonomisti smatraju da manje investicija, a time i manje novca osiromašuje zemlju te se mora voditi više računa da se poboljša slika zemlje.

 

IGOR GAVRAN, ekonomski analitičar

Zaista je svakom ulagaču koji želi pošteno da posluje u BiH teško izboriti se sa svim tim preprekama, uopšte početi ulaganje kroz svu tu problematičnu administraciju i sporije procedure i bez bilo kakvih potplačivanja, podmečivanja, i političkih veza jenostavno uspješno pokrenuti poslovanje i nastaviti ga ponovno profitabilno uz sve ove probleme.

 

IGOR GAVRAN, ekonomista

Znači onog momenta kada mi poboljšamo uslove poslovanja u BiH za bilo koga ko u BiH posluje onda će i doći strani ulagači.

 

SAŠA GRABOVAC, ekonomista iz Banje Luke

Najbolji put za privlačenje stranih investicija bi bio stabilno okruženje, pravna sigurnost, politička stabilnost, efikasna javna administracija tu u sve procesi gdje mi jako puno zaostajemo i gdje imamo jako male pomake tako da nažalost ni u nekom srednjeročnom roku ne možemo očekivati neke pomake.

Imajući u vidu sve ove stavke ne treba da čudi da i oni koji se odluče otvoriti firmu u BiH ipak za sjedište koriste druge, razvijenije zemlje.

 

bhrt