Zaštita sigurnosti novinarki, u fokusu panel diskusije u Sarajevu

0
8

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Regionalnim uredom Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN Hub), organizirala je danas, 8. novembra 2019. godine u Sarajevu, panel diskusiju pod nazivom: Žene u medijima – sigurnosni izazovi i put naprijed.

Diskusiji je prisustvovalo više od 70 novinara i medijskih radnika, predstavnika pravosudnih institucija, međunarodne zajednice i civilnog društva, koji su razgovarali o slobodi medija i sigurnosti novinarki u Bosni i Hercegovini.

„U proteklih nekoliko godina, svjedočimo povećanom govoru mržnje i online prijetnji usmjerenih ka novinarkama u cijelom svijetu, uključujući i BiH. Znamo da se one novinarke koje su dovoljno hrabre da izvještavaju o spornim pitanjima, poput korupcije, ratnih zločina i tranzicijske pravde, često nalaze u situaciji da je njihova sigurnost ugrožena“, istakla je ambasadorica Kathleen Kavalec, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. „Ovaj skup jedan je od koraka koje poduzimamo kako bismo potakli sve novinarke, autorice i spisateljice da se oglase u javnosti i suprotstave se nasilju sa kojim se suočavaju.“

 

Cilj ove diskusije bio je da se razmotre postojeći zakonski mehanizmi i njihova efikasnost u zaštiti novinara. Djelujući kao platforma za razmjenu ličnih iskustava, ova panel diskusija doprinijela je podizanju svijesti javnosti o ovom važnom pitanju.

 

Hatidža Gušić, menadžerica programa za razvoj medija pri Regionalnom uredu BIRN-a naglasila je da se žene u medijima suočavaju sa diskriminacijom, ne samo zbog prirode posla kojim se bave, već su izložene i rodno-zasnovanom nasilju i seksualnom uznemiravanju, posebno na internetu. „Moramo raditi na tome da počinioci budu odgovorni za nasilje i da ne misle kako ih njihova anonimnost štiti od odgovornosti.”

 

Panel diskusija dio je širih napora Misije OSCE-a u BiH usmjerenih na prevladavanje izazova vezanih za zaštitu novinara i slobodu medija u Bosni i Hercegovini.