Zaronite u čarobni svijet kraških polja!

0
51
Ornitološko društvo Naše ptice vas poziva na izložbu fotografija „Kraška polja Bosne i Hercegovine 2021“.
Kraška polja su najvredniji biseri prirode Bosne i Hercegovine, i predstavljaju važne centre biodiverziteta i endemizma naše zemlje. Sa ciljem predstavljanja hidroloških, kulturnih i biodiverzitetskih vrijednosti ovih područja široj javnosti, Ornitološko društvo “Naše ptice” je organizovalo međunarodni foto konkurs “Kraška polja Bosne i Hercegovine 2021”. Pozivu za učešće odazvala su se 52 autora iz zemlje i inostranstva, sa ukupno 369 fotografija snimljenih na 23 kraška polja Bosne i Hercegovine.
Dvadeset najboljih fotografija premijerno predstavljamo publici na izložbi u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u period 12-18. 2. 2022. godine. Izložba će biti svečano otvorena 12. 2. 2022. godine u 18 h uz dodjelu nagrada za najuspješnije autore. Pozivamo sve ljubitelje prirode i dobre fotografije da prisustvuju svječanom otvaranju ili da izložbu posjete radnim danima u periodu od 8-16 h. Ulaz je slobodan.
Posjetioci će imati priliku da pogledaju i fotografiju „Rijeka zmijolikog toka“ autora Daria Batinića, koja je izložena u paviljonu Bosne i Hercegovine, na sajmu EXPO2020 u Dubaiju.
Fotografije su se takmičile u četiri kategorije:
1) Kraška polja i voda,
2) Kraška polja i ljudi,
3) Samonikle biljke kraških polja,
4) Divlje životinje kraških polja
Foto konkurs je realizovan u okviru projekta “Kraška polja 3+ Podrška zaštiti i održivom regionalnom razvoju Livanjskog i Duvanjskog polja”, koji implementira Ornitološko društvo “Naše ptice” u saradnji sa partnerskim organizacijama “EuroNatur”, “Centar za životnu sredinu” i “Naša baština”, a finansira fondacija MAVA”.