Zanimljivosti o iftaru i iftarskim običajima

Iftar, obrok s kojim se prekida post tijekom svetog mjeseca Ramazana u islamskoj tradiciji, bogat je različitim običajima, tradicijama i jelima diljem svijeta. Običaj iftara započeo je sa samim Poslanikom Muhamedom, koji bi prekinuo post hurmom i vodom prije nego što bi obavljao molitvu. To je postavilo temelj za tradiciju koja se nastavlja i danas.

Značenje riječi “Iftar”?

Riječ iftar dolazi od arapske riječi što znači “prekinuti”, odnosno simbolizira prekid dnevnog posta.

Kako izgledaju iftari diljem svijeta?

Dok su hurme i voda često prvi izbor za prekid posta, sadržaj iftara varira ovisno o kulturi i regiji. Na primjer, u Turskoj je tradicionalno započeti iftar laganim jelom kao što je supa, u Maroku se često služi harira (bogata juha od mesa i leće), dok se u Indiji i Pakistanu preferiraju jela poput samosa i pakora. U Bosni i Hercegovini u mnogim je gradovima jelo sa kojim se počinje topa.

Društveni aspekt iftara

Iftar nije samo obrok; to je društveni događaj koji okuplja obitelj, prijatelje i zajednicu. U mnogim zemljama, džamije i društveni centri organiziraju masovne iftare gdje se ljudi svih društvenih slojeva mogu okupiti i zajedno prekinuti post. U Bosni i Hercegovini na iftarskim druženjima okupljaju se porodice, kolege sa posla, komšije…

Iftar i zdravlje, koliko su hurme zdrave?

Tradicija prekidanja posta hurmama nije samo kulturna, već ima i nutritivne prednosti. Hurme su bogate prirodnim šećerima, vlaknima, vitaminima i mineralima, što ih čini idealnim za brzo dobivanje energije nakon dugotrajnog posta.

U nekim gradovima širom svijeta, organiziraju se iftari na otvorenom gdje se okupljaju ljudi različitih vjerskih i kulturnih pozadina, promovirajući međukulturalni dijalog i razumijevanje. I u gradovima u BiH na gradskim se trgovima ponekad organizuju javni iftari.

U nekim dijelovima svijeta postoje jedinstveni iftarski običaji. Na primjer, u Egiptu, djeca tradicionalno hodaju ulicama s fenjerima, pjevajući pjesme, označavajući vrijeme iftara, običaj je poznat kao “Fanous”.

S porastom svijesti o održivosti, neki su počeli promovirati koncepte “eko-iftara” gdje se naglasak stavlja na minimalnu upotrebu plastike, recikliranje i pripremu obroka iz lokalno uzgojenih sastojaka kako bi se smanjio ekološki otisak.

Ove činjenice odražavaju bogatstvo i raznolikost prakse iftara širom svijeta, ističući kako je to vrijeme dubokog duhovnog značaja, zajedništva i gostoprimstva u islamskoj kulturi.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print