Zanimljivosti Nobelove nagrade

0
87

Postoje četiri velika imena koja su zaista bila dvostruki dobitnici Nobelove nagrade, a njih 2 su baš dobitnici u dvije različite kategorije.

Prva je Marie Curie, koja je svoju prvu Nobelovu nagradu dobila u oblasti fizike, 1903. za otkriće radioaktivnosti. Drugu Nobelovu nagradu, Marie je primila za hemiju 1911. za otkriće radijuma i polonijuma. Marie Curie je jedina osoba koja je dobila dvije Nobelove nagrade iz različitih oblasti, a da su obje te oblasti iz sfere nauke.

Druga osoba koja je dobila dva Nobelova priznanja za različite oblasti bio je Linus Pauling, i to za hemiju (1954. za istraživanje prirode hemijske veze) i mir (1962).

Druge dvije osobe koje su dobile po dvije Nobelove nagrade bili su John Bardeen (obje Nobelove nagrade za fiziku, jedna 1956. za otkriće tranzistora, a druga 1972. za BCS teoriju superprovodljivosti) te Frederick Sanger (obje Nobelove nagrade za hemiju, prva 1958. za otkriće strukture insulina, druga 1980. za determinaciju redoslijeda baza u nukleinskim kiselinama).

Najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za hemiju bio je Frédéric Joliot-Curie, koji je imao 35 godina kada je 1935. dobio Nobelovu nagradu, zajedno sa suprugom Irène Joliot-Curie. Ona je bila 3 godine starija od njega.

Najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za fiziku je Lawrence Bragg, 1915, za analizu kristalnih struktura pomoću X-zraka, kada je imao 25 godina. Werner Heisenberg je imao svega 31 godinu kada je dobio Nobelovu nagradu za fiziku. James Watson je imao 34 godine kada je dobio Nobelovu nagradu za medicinu ili fiziologiju, ali nije najmlađi dobitnik ove nagrade. Najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju je Frederick Banting 1923. za otkriće insulina kada su mu bile 32 godine.
Najstariji dobitnik Nobelove nagrade je John B. Goodenough, Nobelova nagrada za hemiju 2019. za doprinos u stvaranju litijumske baterije. U trenutku objave imena imao je 97 godina.

Najmlađa dobitnica jedne Nobelove nagrade je Malala Yousafzai, koja je 2014. dobila Nobelovu nagradu za mir.

izvor: oslobodjenje.ba