Zanimljiv osvrt našeg sugrađanina: Zašto tokom zimskog perioda nema sunca u Donjoj mahali FOTO

Prije nekoliko godina sam u ime naroda RDM postavio ideju, kako da se Donjoj Mahali omogući sunčeva svjetlost tokom zimskih mjeseci. Naravno, to je tada zvučalo bogohulno, jer gdje ćeš brate mili sjeći šumu zarad sunca na prozorima i licima stanovnika sjeverozapadnog dijela grada ?
Međutim, kako život piše romane – nedavno se na stanici desio “Teksaški masakr motornom pilom”, kada je usljed pritiska nekog broja stanovnika, zarad dovođenja sunčeve svjetlosti na fasade lokalnih zgradica, izvršena specijalna operacija “Dešumizacije” stanice !
E tako mi se ova moja davnašnja ideja sada učinila daleko smislenijom i realnijom.
Dakle, da osvježim priču … nekada (na starim slikama vidljivo), brdo Gradina je bila gola, bez drveća, samo livade i žbunje. U međuvremenu se neko sjetio da pošumi cijelo područje .. a u tom pošumljavanju sam i sam učestvovao, kada su škole na taj način skupljale novac za ekskurzije. Pa tako kroz godine, naraste ozbiljna i gusta zimzelena šuma. Bogme tako gusta i visoka šuma, da se namjestila tačno na horizont cijelom dužinom i linijom kretanja sunca u decembru i januaru (zbog azimuta planete – makar krivo bilo Ravnozemljašima). Tako pozicionirana, ova zimzelena šuma pravi sjenu cijeloj Donjoj Mahali, počev od Baš-džamije, do Filbarovog mosta, bez prekida !
U ova doba godine, imamo dnevno 2 sata manje sunčeve svjetlosti i topline
Slike govore više od hiljadu riječi …
Mi donjomahaljani to posmatramo godinama i pitamo se čija je pakosna i zlobna ideja bila da se pošumi Gradina ? Jedino što se postavlja kao logičan odgovor je da je tu diverziju izveo neki pametnjaković iz gornje mahale !!!
Ali ok, priznajemo, uspio je fol, mi se smrzavamo zimi, hem što nam vjetar puše (zbog tjesnaca Bagina strana – Gradina, hem što smo u sjeni) … al evo, došlo je vrijeme da se ta nepravda ispravi.
Predlažemo: posjeći kompletnu liniju jela/smrča/bor, uzduž cijele Gradine, sve do padine prema rijeci Semešnici ! Znači – do trave !
Tako ćemo omogućiti da sunce dopre čak i do nekih kuća koje su uz Vrbas.
Postavlja se pitanje, čija je to šuma ? Čija parcela ?
Ako je privatna, ko je vlasnik, da mu uputimo molbu ? A ako je državna, dajte nam neki signal za akciju, evo ja se prijavljujem kao dobrovoljac sa svojom mini Štilovkom, nov je lanac, oštra ko sablja dimirlija.
Tekst i fotografije preuzeli smo sa fb grupe MOJI VAKUFLJANI,autora Denisa Hadžiomerovića.
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print