Zahtjev penzionera u BiH: Povećanje penzije ili izlazak na proteste

Iz Saveza udruženja penzionera Federacije BiH zahtijevaju vanredno povećanje penzija za 4,35 posto usljed konstantnog rasta cijena koji najviše pogađa upravo ovu kategoriju stanovništva.

Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora​ Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, ističe kako je Zavod PIO napravio kalkulaciju. U tom slučaju najniža penzija bi, umjesto trenutnih 445 KM, iznosila 464 KM.

Prema podacima, minimalnu penziju preko Zavoda za penziono i invalidsko osiguranje Federacije BiH prima oko 200.000 penzionera, što znači da mjesečno preživljavaju s 424,43 KM, odnosno s 445,65 KM, koliko od ovoga mjeseca iznosi najniža penzija.

Iz Saveza udruženja penzionera FBiH svjesni su problema s kojima se svakodnevno susreću, te ističu da od februara nemaju socijalni dijalog s Vladom Federacije BiH. Tvrde kako je povećanje penzija koje traže zakonski i finansijski izvedivo.

 

U suprotnom su, navode, primorani izaći na proteste.

“Vjerujemo da će naši zahtjevi naići na odobrenje Vlade, te da će se donijeti odluka o vanrednom povećanju penzija kojom bi se olakšala svakodnevica hiljadama ljudi koji žive na rubu siromaštva ili u siromaštvu”, poručili su iz Saveza penzionera FBiH.

Ukoliko uzmemo u obzir da je trenutna cijena za litar mlijeka 2,50 KM, litar suncokretova ulja 4 KM, kilogram brašna 1,60 KM, kilogram junetine bez kosti 17,50 KM, teleći but 26 KM, a maslac od 250 grama 6,65 KM, zahtjevi penzionera su itekako opravdani, piše Večernji list.

Šta znači da penzioner koji svaki dan kupi litru mlijeka i kilogram brašna mjesečno samo na te dvije namirnice potroši 123 KM. Uz hranu, poskupjeli su i ostali segmenti života, što pokazuje sindikalna potrošačka korpa za oktobar, koja iznosi 2905,46 KM, te je za nešto više od 50 KM skuplja od one iz septembra.

 

radiosarajevo

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print