Za uvezivanje staža u FBiH čeka se novac od MMF-a ili Svjetske banke

0
68

U Federaciji BiH je oko 65 hiljada radnika sa neuvezanim radnim stažom, ali još uvijek je neizvjesno kada će biti donesen zakon o uvezivanju staža.

Prema riječima Kenana Spahića, šefa Odsjeka za sistem i provođenje penzijskog i invalidskog osiguranja Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, neophodna su finansijska sredstva da bi se zakon realizirao. U Savezu samostalnih sindikata BiH naglašavaju da je rješavanje neuvezanog staža životno pitanje mnogih radnika.

Neuvezivanje radnog staža je nezahvalna tema iz prostog razloga što sam zakon nije sporan, nego se čekaju određena sredstva MMF-a ili Svjetske banke koja su potrebna za realizaciju. Istina, još se ni Vlada FBiH nije definitivno odlučila o obuhvatu tog zakona. Zapravo iskristalisalo se da se ide na opciju uvezivanja radnog staža za sve radnike, ali pod određenim uvjetima. Recimo, nije ista situacija u kojoj su radnicima uplaćivani minimalci bez radnog staža i tamo gdje su imali plaće i po 2.000 KM, a nisu plaćani doprinosi. Nepošteno bi bilo takvim subjektima i radnicima uvezati staž – kazuje nam Spahić.

Ponavlja da realizacija zakona zavisi od osiguranja sredstava za njegovo finansiranje.

– Zakon još nije upućen prema Vladi na razmatranje, vidjet ćemo hoće li se realiziratikreditna zaduženja jer su velika sredstva potrebna za realizaciju zakona. Problem će se rješavati parcijalno. U ovom momentu vam ne mogu reći kada će zakon ugledati svjetlo dana – rekao nam je Spahić.

Goran Mirašćić, savjetnik premijera Vlade FBiH, naglašava kako je opredjeljenje Vlade FBiH da se ubuduće spriječi neuplaćivanje doprinosa.

– Zadatak Porezne uprave FBiH uz podršku Vlade FBiH jeste da prestane praksa neplaćanja doprinosa, a onda da se pokuša iznaći bilo kakav modalitet da barem nešto od tih dugova naplatimo. Dakle, želimo spriječiti nastavak loše prakse. Koristit će se zakonom propisane mjere – rekao nam je Miraščić.

Životno pitanje

U Savezu samostalnih sindikata BiH se nadaju kako bi Vlada FBiH najesen mogla utvrditi nacrt zakona o uvezivanju radnog staža.

– Konačno se mora napraviti rez u toj oblasti. Mnogo je radnika koji su ispunili uvjete za penziju, a ne mogu jer im nije uvezan staž. Ne mogu ni da rade pa su, teško mi je to reći, prinuđeni kopati po kontejnerima da bi preživjeli. Njima je to životno pitanje i zaista najveći grijeh koji se događa u ovom društvu je prema tim ljudima. To treba što prije riješiti – poručio je Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata.